VVD: Innovatie-budget voor MKB van 20 naar 50 miljoen - Main contents
De VVD wil dat het budget van de MKB-Innovatiestimulering Topsectorenregeling (MIT) wordt verhoogd van 20 naar 50 miljoen euro per jaar.
Michiel van Veen, woordvoerder Economische Zaken van de VVD Tweede-Kamerfractie: “Deze regeling is jaar op jaar zwaar overtekend. Ondernemers staan letterlijk in de rij om er gebruik van te maken. Dat is dood- en doodzonde. Het midden- en kleinbedrijf is de motor van onze economie en werkgelegenheid. Nederland staat in alle internationale lijstjes in de top als het om innovatie gaat. Maar er is nog een wereld te winnen als het gaat om omzetten van kennis in verkoopbare producten en diensten. De MIT werkt in dat opzicht gewoon heel goed. Daar moet snel geld bij.”
Van Veen wil de verhoging van het innovatiebudget voor het MKB financieren uit het potje voor de Topkennisinstituten (TKI-toeslag): “Keer op keer blijkt dat het bedrijfsleven er niet in slaagt om het beschikbare budget voor samenwerking met kennisinstellingen te benutten. Ook in 2013 weer bleef er 50 miljoen euro op de plank liggen. Dit jaar lijkt het dezelfde kant op te gaan. Minister Kamp wil de 20 miljoen die beschikbaar zijn voor de MIT verhogen naar 30 miljoen. Dat is iets, maar lang niet genoeg. Ik wil daarom het MIT-budget volgend jaar minstens met 20 miljoen verhogen. Dan is er in 2015 50 miljoen beschikbaar voor het MKB. Mocht over een jaar blijken dat er weer geld over is bij de TKI-toeslag, en het moet gek lopen wil dat niet gebeuren, dan maken we die verhoging structureel. Zo vergroten we de slagkracht en het innovatievermogen van ons MKB. Een dicht loket terwijl geld beschikbaar is, is in deze tijd echt onbestaanbaar.”
Van Veen zal, met steun van coalitiegenoot PvdA (Jan Vos) bij de begrotingsbehandeling Economische Zaken komende week een amendement indienen om deze verhoging van het MIT te regelen.
Van Veen wil daarnaast dat minister Kamp onderzoekt hoe het MKB kan worden verleid om zelf aanvragen in te dienen voor fiscale instrumenten om innovatie aan te jagen in plaats van deze te snel uit te besteden. Van Veen: “Vorig jaar verleende de overheid via de zogenaamde WBSO en RDA-regelingen een fiscaal voordeel van €794 miljoen. Ik hoor van ondernemers dat ze eigenlijk heel tevreden zijn over deze regelingen. En ik heb niet de indruk dat het heel ingewikkeld is om een aanvraag in te dienen. Tegelijkertijd huurt 75% van de ondernemers die hier gebruik van maken een extern adviesbureau in om dat voor hen te doen. Als je bedenkt dat die bureaus zo’n 15% rekenen, dan gaat bijna €120 miljoen euro verloren voor innovatie. Dat is allemaal geld dat niet in onderzoek wordt gestoken, niet in innovatie, en niet in hoogwaardige werkgelegenheid. Bedrijven lopen bovendien zelf geld mis dat ze goed zouden kunne gebruiken. Minister Kamp onderzoekt nu of de WBSO en RDA kunnen worden samengevoegd. Dat is wat de VVD betreft een uitgelezen kans om te kijken hoe de aanvraag nog laagdrempeliger, makkelijker en gebruiksvriendelijker kan worden gemaakt. En hoe ondernemers kunnen worden verleid dat zelf te doen."