Inspirerende bijeenkomst liberaal milieubeleid

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, October 15 2014, 3:33.

Deze week organiseerden we een workshop Liberaal Milieubeleid. VVD-ers uit de lokale politiek kwamen afgelopen dinsdag vanuit het hele land naar de Tweede Kamer om ideëen met elkaar uit te wisselen over hoe je als VVD-er een goede invulling aan de milieuportefeuille in de gemeenteraad kunt geven.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Regelmatig kom ik op bijeenkomsten VVD-ers tegen die als gemeenteraadslid woordvoerder zijn op het gebied van milieu. Vol enthousiasme zijn ze, na de gemeenteraadsverkiezingen in maart, begonnen aan hun nieuwe portefeuille. Vaak vragen ze me hoe ik milieubeleid vanuit de Kamer benader, aangezien het op het eerste oog geen 'VVD-onderwerp' lijkt. Voor mij aanleiding om een bijeenkomst te organiseren en discussie hierover tussen VVD-ers onderling op gang te brengen.

Dinsdag was het zo ver! Om de discussie in te leiden, werden er drie pitches gehouden. Margreet van Gastel beet het spits af met een terugblik op haar periode als wethouder in Arnhem. Zij zette Arnhem als energiestad op de kaart en vertelde vol enthousiasme over haar visie op de duurzame toekomst van de stad, waardoor ze bijna gekozen werd tot groenste wethouder van Nederland. Vervolgens blikte André van Schie, raadslid in Utrecht, terug op het verloop van de milieuzone-discussie voorafgaand, tijdens en na de afgelopen verkiezings- en onderhandelingsperiode. André gaf een kijkje in de keuken en vertelde over zijn overwegingen tijdens dit proces. Tot slot gaf Marten Boels interessante inzichten met betrekking tot gemeentelijk afvalbeleid. Aan de hand van cijfers van de gemeenten waarin de aanwezigen raadslid zijn, prikkelde hij hen om eens anders naar het afvalbeleid te kijken.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

De introducties leidden tot interessante discussies in de zaal, waarbij verschillende invalshoeken voor (liberaal) beleid naar voren kwamen. Er is duidelijk een winwin te behalen. Milieu en economie gaan goed samen. Daarnaast kwamen nog een aantal andere 'hot items' voorbij als schaliegas, windmolenparken en geluidsoverlast. Alhoewel elke gemeente zijn eigen problematiek kent en elk VVD-raadslid daarbij zijn eigen liberale afwegingen maakt, was de slotsom van de avond dat er overal kansen liggen voor VVD-ers!

Al met al een inspirerende eerste bijeenkomst, waar een mooi netwerk van actieve VVD-ers uit voort lijkt te komen. Wellicht organiseren we in de toekomst nogmaals een bijeenkomst. Want het is leuk om van elkaar te leren en waardevol om met elkaar tot vernieuwende inzichten te komen!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra