Informele Raad van Cohesieministers

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, October 16 2014, 1:37.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op 9 en 10 oktober vond in Milaan de eerste informele Raad van Cohesieministers plaats onder het Italiaanse voorzitterschap. Ik was bij deze bijeenkomst aanwezig om te spreken over de nieuwe investeringsplannen voor 2014-2020. Hier zijn een aantal doelstellingen opnieuw bevestigd. De landen willen vooral vooruit. Beginnen met het investeren in een slimmer, groener Europa met meer groei en banen.

  • 1. 
    Niet tornen aan de koppeling van de Europese Fondsen aan het stabiliteit en groei pact. Investeringen zijn van groot belang voor de Europese Unie als geheel om economische groei en meer banen te creëren.
  • 2. 
    De operationele programma's voor 2015 moeten tijdig van start kunnen. Deze moeten in lijn zijn met de landen-specifieke aanbevelingen die de Europese Commissie heeft gegeven, voor zover relevant zijn voor de werkingssfeer van de fondsen.
  • 3. 
    De co-financiering, het bedrag wat elk land moet bijleggen bij het Europees geld, wordt meegeteld in het maximale begrotingstekort van 3%. De Europese Raad vraag niet om een algemene vrijstelling, wel om maatwerk. Er moeten afzonderlijke afspraken mogelijk zijn, bijvoorbeeld als er fors wordt ingezet op structurele hervormingen. Enkele lidstaten vragen om een algemene vrijstelling. Maar dit gebeurt alleen als gevolg van concrete acties.
  • 4. 
    Alle investeringen worden meer op output gericht. De 28 partnerschapsovereenkomsten zoals vastgesteld tussen de landen en de Europese Commissie leggen de prioriteiten voor de komende 7 jaar vast. Hieraan wordt niet getornd.