Tweede Kamercommissie bij militairen in Mali

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, October 20 2014.

De Vaste Commissie voor Defensie heeft de afgelopen vier dagen een bezoek gebracht aan Mali. Commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Ronald Vuijk (VVD), Sultan Günal-Gezer (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Raymond de Roon (PVV) en Wassila Hachchi (D66) stelden zich op de hoogte van de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie Minusma in het Afrikaanse land.

Vaste Commissie voor Defensie op Kamp Castor.

Ten Broeke: "de commissie kreeg zowel op het Nederlandse Kamp Castor als op het Minusma-hoofdkwartier in Bamako, een goed beeld van de inspanningen die Nederlandse militairen en politie verrichten om de 'ogen en oren' van de missie te vormen. Er is al heel veel werk verzet en we hoorden dat daar internationale waardering voor is."

Van gedachten wisselen

Contingentscommandant kolonel Stephan Kooijman ontving de Kamerleden op Kamp Castor. Daar werken militairen van verschillende operationele eenheden samen aan het vergaren van inlichtingen. Op locatie kregen de parlementariërs uitleg over de eenheden. Zo bezochten zij het Joint Support Detachement, het helikopterdetachement, leden van de Special Operations Land Task Group en de Intelligence Surveillance Reconnaissance-compagnie. Bij het 2-daags bezoek aan het Nederlandse kamp en op het regionaal kantoor van de VN wisselden zij uitgebreid van gedachten met de militairen.

Bamako

Ambassadeur Maarten Brouwer ontving de Kamerleden in Bamako. In de Malinese hoofdstad spraken zij met leden van de defensiecommissie van het parlement. Ook ontmoetten zij premier Mara en de waarnemend Special Representative Secretary General Gressly, die is aangesteld na het vertrek van Bert Koenders.

Essentiële informatie

De commissie kreeg een rondleiding bij de All Sources Intelligence Fusion Unit. Deze eenheid verwerkt de informatie uit het veld tot inlichtingenproducten. Informatie die essentieel is voor het plannen van militaire operaties en het civiele optreden van Minusma.

De Tweede Kamerleden lieten zich ook bijpraten over de politietak van de missie. Daarvoor spraken zij met de Nederlandse politiefunctionarissen en marechaussees.

defensie.nl