Banen en groei: afwachten is geen optie meer

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, October 21 2014, 3:31.

Dinsdag vond in Straatsburg de nabespreking plaats over de informele Werkgelegenheidstop van het Italiaans Voorzitterschap op 8 oktober. Tijdens deze top zijn Europese regeringsleiders bij elkaar gekomen om van gedachten te wisselen over arbeidsmarkthervormingen en investeringen. Helaas bleven concrete afspraken uit over hoe zo snel als mogelijk proberen de groei aan te jagen.

Natuurlijk is het goed dat regeringsleiders bij elkaar zijn gekomen om te spreken over de zorgelijke werkgelegenheidssituatie, maar als er niets uitkomt is het alleen maar extra wrang voor de 24 miljoen werklozen in Europa die zitten te wachten op een kans op werk. En niet zo maar werk, maar kwalitatief goed werk. Want met flexibilisering en het terugschroeven van werknemersrechten schieten we niets op.

Als zelfs het IMF, dat eerder vooral bezuinigingen en arbeidsmarkthervormingen predikte, nu tot inzicht is gekomen dat publieke investeringen in infrastructuur op korte termijn nodig zijn om groei en werkgelegenheid aan te drijven, moet het voor Europese regeringsleiders en de Europese Commissie ook duidelijk zijn. Deze crisis duurt al veel te lang en de impact is in heel Europa voelbaar.

Banen en groei staan voor de nieuwe Europese Commissie centraal, maar hoe de Commissie de beloofde 300 miljard denkt te besteden is nog allesbehalve duidelijk. Concrete voorstellen moeten zo snel als mogelijk op tafel komen, want mensen kunnen niet langer wachten. Alle 28 Commissarissen moeten werkgelegenheid centraal stellen en vanuit hun portefeuille met concrete voorstellen komen over hoe ze gaan bijdragen aan duurzame groei en kwalitatief goed werk.

Kijk hier mijn vragen in de plenaire vergadering terug.