Nederland moet volop meedoen in strijd tegen ISIS - Main contents
Zie ook:
De Partij van de Arbeid wil dat Nederland volop meedoet in de internationale aanpak om de opmars van ISIS te stoppen. Een brede coalitie, inclusief landen uit de regio, en een alomvattende aanpak (humanitair, politiek, militair & financieel) is nodig om de barbaarse terreurbeweging een halt toe te roepen.
Nederland draagt nu al bij met noodhulp aan de vele duizenden mensen die voor de terreur van ISIS op de vlucht zijn geslagen. Ook worden de Koerdische strijdkrachten ondersteund met materieel en de inzet van transportcapaciteit. Gezien de grote dreiging van ISIS in Irak en Syrië, maar ook voor de regio en elders, moet bezien worden wat Nederland nog meer kan doen. De PvdA houdt daarbij expliciet alle opties open. Uitgangspunten moeten zijn dat onze inzet bijdraagt aan de bescherming van de burgerbevolking en een duidelijke toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de inzet van andere landen.
De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over de Nederlandse en internationale reactie op de opmars van IS. Ik zal onder meer vragen of Nederland van plan is zich aan te sluiten bij de zogenoemde 'core coalition' die een tiental landen vorige week bij de NAVO-top in Wales presenteerde. Ook zal ik informeren naar de problemen die de VN en andere hulporganisaties zouden ondervinden bij het bereiken van bepaalde groepen hulpbehoevenden, waaronder kwetsbare minderheden. Essentieel is bovendien dat internationale druk wordt uitgeoefend op Bagdad om politieke hervormingen door te zetten en om de financieringsbronnen van ISIS (verkoop olie, sponsoren) snel en effectief af te snijden.
De PvdA is zeer begaan met het lot van de Irakezen en Syriërs die te lijden hebben onder de terreur van ISIS. Met walging heb ik de afgelopen periode berichten gezien van kinderen die geïndoctrineerd worden, meisjes en vrouwen die verkracht en verhandeld worden en journalisten die op middeleeuwse wijze vermoord worden. Met de toenemende stroom jihadstrijders die vanuit Europa naar het Midden-Oosten afreizen, en soms na gruwelijke ervaringen weer terugkeren, raakt de opmars van ISIS ons ook. Om uiting te geven aan mijn solidariteit met de mensen daar en duidelijk te maken dat we waakzaam moeten zijn voor onze eigen samenleving, was ik afgelopen weekend bij de anti-IS demonstratie in Amsterdam.
Voorafgaand aan het Kamerdebat wordt een hoorzitting georganiseerd met vertegenwoordigers van de verschillende bevolkingsgroepen in Noord-Irak en met hulporganisaties die in het gebied actief zijn.