Kamervragen: Israel schoot schooljongens dood

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Wednesday, May 21 2014, 12:01.

Vragen van het Lid Servaes (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van het bericht “Israël schoot schooljongens dood”.

1.

Heeft u kennisgenomen van het bericht “Israël schoot schooljongens dood" en het filmpje dat verspreid is door de organisatie Defence for Children International?

2.

Deelt u de mening dat het hier om een uitermate schokkende zaak gaat waarnaar grondig en onafhankelijk onderzoek gedaan moet worden?

3.

Beschouwt u deze kwestie als een losstaand incident of ziet u het als een onderdeel van een breder scala aan incidenten waarbij Israëlische veiligheidsfunctionarissen betrokken zijn geweest?

4.

Onderschrijft u dat er steeds meer incidenten gemeld worden door mensenrechtenorganisaties, waaronder in het rapport “Trigger-happy; Israel’s use of excessive force in the West Bank”van Amnesty International, waarbij het Israëlische leger met scherp schiet en roekeloos geweld inzet tegen ongewapende Palestijnen, waaronder kinderen?

5.

Bent u bereid uw zorgen over deze schokkende zaak c.q. het patroon van dergelijke incidenten over te brengen aan uw Israëlische collega? Zo ja, op welke wijze zult u dit doen? Zo nee, waarom niet?

6.

Bent u bereid deze zaak ook in EU-verband aan te kaarten en een reactie door Hoge Vertegenwoordiger Ashton te bepleiten aan het adres van de Israëlische regering?

7.

Kunt u deze vragen beantwoorden voorafgaand aan het AO Midden-Oosten van 17 juni a.s.?

Ga terug naar overzicht Kamervragen & debatten.