Gerben-Jan reageert op klimaat-akkoord Europese Raad

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Friday, October 24 2014.

Gisterenavond kwam de Europese Raad tot overeenstemming over een nieuw klimaatakkoord. De regeringsleiders spraken af dat de uitstoot van CO2 in 2030 met ten minste 40% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990, de energie-efficiëntie met 27% omhoog moet en het energiegebruik van de lidstaten voor minimaal 27% uit hernieuwbare energie moet bestaan. D66 Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy reageert:

"Een ieder die dit akkoord ambitieus noemt neemt klimaatverandering niet serieus. Juist nu de wereld het gevaar en de urgentie van klimaatverandering lijkt in te zien, zwakt Europa de eigen ambities af. Dat is schadelijk voor onszelf en de wereld en het tast de geloofwaardigheid van Europa in het klimaatdebat verder aan."

"Het loslaten van nationale doelen voor hernieuwbare energie leidt tot grote onzekerheid op de markt en zal de ontwikkeling van duurzame energie onnodig vertragen. Het belang van bindende nationale doelstellingen voor hernieuwbare energie heeft het Nederlandse energieakkoord wel aangetoond. Dat was er zonder nooit gekomen.”

"Europa heeft drie grote problemen: onze energie is te duur, te vervuilend en we zijn te afhankelijk van dubieuze regimes. Dit betekent dat we juist nu moeten investeren in energiebesparing en hernieuwbare energie. Het is onacceptabel dat de Europese regeringsleiders geen enkele bindende afspraken hierover wil maken."