27 oktober 2014

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Monday, October 27 2014, 17:34.

Laat ik deze week beginnen met nieuws uit Europa. Onze Europarlementariër Anja Hazekamp is namelijk de strijd aangegaan voor een verbod op megavangnetten om mee te vissen. Talloze zwaardvissen en tonijnen leveren een lange doodstrijd in deze megavangnetten. Maar ook vogels, dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden raken er onbedoeld in verstrikt en sterven een langzame verstikkingsdood.

 
27 oktober 2014
Bron: Blog Marianne Thieme

De Verenigde Naties besloten al in 1992 dat drijfnetten verboden moesten worden, vanwege de overbevissing en massale bijvangst die ze veroorzaken. Maar de Europese Unie heeft de netten nog steeds niet definitief uit haar wateren laten verwijderen. Om definitief van drijfnetten af te komen stelt de Europese Commissie nu een totaalverbod voor. Super! Maar het blijft nog even spannend, want een groot aantal partijen in het Europees Parlement probeert het verbod op drijfnetten te blokkeren [:(]

Tevens heeft mijn collega Esther Ouwehand een motie ingediend om het handelsverdrag met Canada niet aan te gaan als het importverbod op teerzandolie niet wordt nageleefd. Teerzandolie is de meest vervuilende fossiele brandstof op aarde, goed voor drie tot vijf keer de CO2-uitstoot van conventionele olie.

 
27 oktober 2014
Bron: Blog Marianne Thieme

Recent is door de Europese Unie een vrijhandelsverdrag met Canada afgesloten, waardoor het afgesproken importverbod op teerzandolie onmogelijk wordt gemaakt. Wij willen dan ook dat onze regering het vrijhandelsverdrag met Canada niet ratificeert!

En we blijven nog even in Europa. Want afgelopen week hebben we Kamervragen gesteld over de Europese subsidies voor de promotie van bloemen die veel gif bevatten. Het Bloemenbureau Holland ontvangt namelijk subsidie van de Europese Unie voor een promotiecampagne. Dit budget komt uit de subsidiepot voor Europese landbouwproducten en is speciaal bestemd voor voedsel (dus niet voor bloemen). Wij snappen niet dat de belastingbetaler daaraan zou moeten bijdragen.

 
27 oktober 2014
Bron: Blog Marianne Thieme

Bij de teelt van bijvoorbeeld lelies (die met dit belastinggeld gepromoot wordt) wordt jaarlijks bijna 100 kg landbouwgif per hectare gebruikt, met alle gevolgen van dien voor onder andere de volksgezondheid, de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Wij willen onder andere dat onze regering bezwaar aantekent bij de Europese Commissie tegen de promotie van bloemen!

Ook hebben we vorige week vragen gesteld over de indirecte investeringen van ambtenaren via pensioenfondsen in legbatterijen en megastallen in het buitenland. Het onderzoeksbureau Profundo heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat Nederlandse financiële instellingen investeren in megastallen en in de ontwikkeling van de bio-industrie in het buitenland.

 
27 oktober 2014
Bron: Blog Marianne Thieme

Wij hebben bijvoorbeeld begrepen dat het pensioenfonds van de Nederlandse ambtenaar aandeelhouder is van de megastal BRF in Brazilië. In deze megastal is geen wetgeving op het gebied van dierenwelzijn. Tevens was dit pensioenfonds aandeelhouder van de Thaise Charoen Pokphand, die megalegbatterijen bouwt in China. En had dit pensioenfonds de afgelopen vier jaar obligaties van het Braziliaanse vleesbedrijf Marfrig Alimentos. Wordt vervolgd!

Groet, Marianne