Bloemendaal bloedt het meest

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, October 28 2014.

Onacceptabel”, “zo ga je niet met elkaar om”, “we betalen geen cent”. Verschillende woorden, maar de boodschap van de burgemeester van Bloemendaal is steeds dezelfde: de naheffing uit Den Haag voor het villadorp is een onverwachte koude douche. Uit de laatste berekeningen van het CBS was gebleken dat de inwoners van Bloemendaal veel rijker waren dan eerder gedacht. Buitenlandse bankrekeningen werden voor het eerst ook meegenomen in de Haagse belastingindex. Hierdoor is de bijdrage die de gemeente Bloemendaal aan de nationale begroting moet leveren naar boven bijgesteld. De rijksinkomsten komen voor ruim 90% van deze gemeentelijke afdrachten.

In Blaricum daarentegen is opgelucht gereageerd. In tegenstelling tot andere jaren, krijgt het nu geld terug van het Rijk. Boze tongen beweren dat dit eerder te danken is aan goede contacten tussen Haagse politici en Blaricumse tv-makers, dan aan de statistieken.

Bij de voedselbank van Bloemendaal heerst grote verslagenheid. De extra €10 mln die de gemeente moet ophoesten zal ook bij de armste inwoners worden opgehaald. “Een dakloze in Bloemendaal betaalt meer belasting dan een miljardair in Oost-Groningen, dit systeem is volstrekt failliet”, aldus een van de voedselbankklanten.

Het paradoxale is dat Bloemendaal zich altijd met hand en tand verzet heeft tegen een aanpassing van het inkomstensysteem van het Rijk. Het miljonairsdorp is altijd principieel tegen directe, nationale belastingheffing geweest. “Sinds Napoleon heeft geen enkele vreemde mogendheid belasting geheven in Bloemendaal. Dat zullen we dus ook de komende 200 jaar niet toestaan”, verkondigde nog enkele jaren geleden de VVD-wethouder van financiën. Maar de conservatief-liberalen lijken ook nu weer door de tijd ingehaald te worden. Niet alleen zijn de inwoners van Bloemendaal niet meer bereid miljoenen euro’s op te hoesten voor dit principe, belangrijker is nog dat “Den Haag” door een grote meerderheid niet meer gezien wordt als een vreemde mogendheid. Het milieu- en natuurbeleid wordt al jaren door Den Haag en niet door de gemeente zelf bepaald. Den Haag behartigt naar ieders tevredenheid de Bloemendaalse belangen in het buitenland. En onlangs heeft Den Haag bij de Bloemendaalse golf club afgedwongen dat ook vrouwen lid moeten kunnen worden van deze exclusieve club.

Hoogste tijd dus voor Bloemendaal het verzet te staken tegen een ander inkomstenmodel voor het Rijk. We moeten af van de vreemde afdrachten van gemeenten op basis van het bruto gemeentelijk inkomen. Net zoals in de gemeente zelf naar individuele draagkracht wordt geheven, zou dat ook nationaal ingevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld door een deel van de btw in de rijkskas te laten vloeien. Simpeler en eerlijker. En geen onaangename verrassingen meer.

Bloemendaeler Courant

PS Lees voor ‘Bloemendaal’, ‘Den Haag’, en voor ‘Den Haag’, ‘Brussel’