VVD: Einde problematiek lozingen drugsafval in zicht

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, October 29 2014, 2:41.

Drugsafval wordt regelmatig door drugscriminelen in natuurgebieden geloosd. VVD Milieuwoordvoerder Remco Dijkstra: “Met name gemeenten in Brabant en Gelderland hebben met deze problematiek te maken. Drugslozingen hebben grote gevolgen voor het milieu, de daders worden bijna nooit gepakt en de kosten kunnen zelden op drugscriminelen verhaald worden. Dat moet anders.”

De VVD en PvdA in de Tweede kamer willen dat drugscriminelen opgespoord worden en ze zelf verantwoordelijk gehouden worden voor de opruimkosten van het drugsafval. De fracties dienen hiervoor bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu deze week in de Tweede Kamer een voorstel in.

Dijkstra: ”Met dit voorstel wordt het mogelijk dat de rijksoverheid een bijdrage geeft aan gemeenten die kosten maken voor het opruimen van drugsafvallozingen. Net zoals bijvoorbeeld ook het geval is bij het fonds voor het opruimen van bommen uit WOII. In ruil hiervoor moet de gemeente onderzoek doen naar het afval zodat de vervuiler opgespoord en de schade verhaald kan worden.”