Europa moet transparanter

Source: M.E. (Marit) Maij i, published on Tuesday, November 4 2014, 13:02.

Deze week is de nieuwe Europese commissie aan de slag gegaan met een belangrijke opdracht: sociale en economische zekerheid brengen en een Europese rots in de woelige wereldse branding zijn. Zij moet de economie van de Europese Unie aan de praat krijgen, maar vooral welvaart en welzijn voor alle Europeanen stimuleren.

Helaas is het vaak te lastig te volgen wat de commissie allemaal doet voor de inwoners van de Europese Unie. 'Europa is zo ingewikkeld', hoor je dan. Europa blijft een ver-van-mijn-bedshow. Zonde.

Hoe de EU dat doet en wat de effecten voor burgers in Europa zijn, moet daarom transparanter. Europa moet weer tussen de burgers gaan staan. Het effect van nationale wet- en regelgeving is voor een ieder wel duidelijk is: je salaris, de kwaliteit van onderwijs voor je kinderen, een nieuwe snelweg, de zorg voor je ouders en ga zo maar door. Ook al weet niet iedereen hoe zo'n nationale wet of regel tot stand is gekomen.

Het effect van Europese regelgeving is nog te onduidelijk. Dat is om twee redenen. Ten eerste omdat als je met veel landen iets afspreekt, het wat langer duurt tot je een gemeenschappelijk standpunt hebt. Dan lijkt het al gauw stroperig en ingewikkeld. De belangrijkste reden is ten tweede dat Europese wet- en regelgeving omgezet wordt naar nationale wet- en regelgeving. Mooi beleid wordt dan op het conto van de nationale regering geschreven en lelijke beslissingen op het conto van het ongrijpbare Brussel.

Gelukkig ziet de nieuwe Commissie dit zelf ook. Ze hebben een mooi uitgangspunt gepresenteerd: na elke woensdagvergadering van de Commissie zal de voorzitter of eerste vicevoorzitter een persconferentie geven. Naar het model van de persconferentie, die in Nederland na de ministerraad door de premier of vicepremier wordt gegeven. Dan vertelt Juncker of onze eigen Frans Timmermans waar de Commissie over heeft vergaderd en welke voorstellen en zijn besproken. Het is een eerste aanzet om Europa transparanter te maken. Om Europa zowel voor als door de inwoners te laten zijn. Want Europa moet veel transparanter worden, zodat iedereen kan weten wat er in Brussel allemaal wordt besloten.