Uitleveren aan de doodstraf

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Friday, November 7 2014, 8:49.

Begin deze week berichtte dagblad Trouw dat een in Nederland verkerende en van moord verdachte Amerikaan mogelijk aan Texas wordt uitgeleverd. Daar kan hij de doodstraf opgelegd krijgen. Ik vind dat Nederland geen personen zou moeten uitleveren aan landen als zij mogelijk de doodstraf opgelegd zullen krijgen. Daarom heb ik, samen met mijn collega Michiel van Nispen, de volgende vragen gesteld:

1

Kent u het bericht ‘Mag uitlevering aan staat met doodstraf?’? 1)

2

Is het juist dat goedkeuring is gegeven aan de uitlevering van een van moord verdachte Amerikaan aan de Amerikaanse staat Texas, waar de doodstraf van kracht is en ook geregeld wordt uitgevoerd? Indien neen, wat is dan de situatie?

3

Is het juist dat strafeisen in Texas in de praktijk kunnen veranderen waardoor alsnog de doodstraf geëist kan worden? Zijn u hier voorbeelden van bekend?

4

Is het in dit specifieke geval juist dat de ingeschakelde psychiater, die concludeerde dat uitlevering geen aanzienlijke gezondheidsschade voor de verdachte zal meebrengen, de verdachte niet zelf heeft onderzocht? Indien ja, welke gevolgen heeft dit (mogelijk) voor de oordeelsvorming?

5

Wat is het beleid van het kabinet aangaande uitlevering van personen die verdacht worden van misdrijven waarvoor de doodstraf opgelegd kan worden? Onder welke voorwaarden wordt in dergelijke gevallen onvoldoende belemmering voor uitlevering gezien?

6

Hoe verhoudt het uitleveren van personen aan landen waar de doodstraf mogelijk wordt opgelegd zich tot het Europees en Nederlands recht? Kunt u uw antwoord toelichten?

7

Bent u bekend met de uitspraak van het EHRM d.d. 4 september 2014, waarin het Hof oordeelde dat uitlevering van een Tunesiër in strijd was met artikel 3 EVRM omdat hem in de VS een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hing én de VS geen adequate herzieningsprocedure kent? 2) Wat is uw reactie op deze uitspraak? Deelt u de mening dat in het licht van deze uitspraak het uitleveren van personen aan de VS terwijl de doodstraf dreigt ook strijdig is met onder andere artikel 3 EVRM?

8

Deelt u onze opvatting dat Nederland geen personen zou moeten uitleveren aan landen als zij mogelijk de doodstraf opgelegd zullen krijgen? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1

Mag uitlevering aan staat met doodstraf?. Trouw, 3 november 2014.

2

Application no. 140/10; http://hudoc.echr.coe.int/.