Radiocolumn oktober 2014: Plantlab of plantnep?

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, November 13 2014, 1:02.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

PlantLab of plantnep?

Op 30 september heeft koning Willem Alexander in Den Bosch PlantLab geopend. Het bedrijf teelt tuinbouwgewassen met gebruik van ingenieuze verlichting en computergestuurde plantenvoeding. De ideeën komen voort uit HAS Hogeschool in combinatie met kennis van Wageningen Universiteit en van Philips. Als woordvoerder regionaal beleid in het Europees Parlement zie ik dit als één van de voorbeelden van onderzoek in onze eigen regio met verrassende resultaten.

Deze Brabantse wereldinnovatie pretendeert in een kunstmatige omgeving groenten te telen, die net zo gezond zijn als de producten die u in het groenteschap aantreft. Een nieuwe ontwikkeling die de mensheid kan gaan voorzien van voedsel bij een explosief groeiende wereldbevolking. Bovendien leeft 70% in steden en is stadslandbouw geen nieuw woord meer.

Noordoost-Brabant heeft zich in Brussel gemeld als één van de topregio’s voor landbouw en voeding. Waarbij ze zich onderscheid door kennis over lichttechniek uit Eindhoven te laten samengaan met de agrarische kennis van de regio. Inmiddels is het ministerie van Economische zaken er achter gaan staan en hebben we besloten er Brusselse steun aan te verlenen.

Europa wil voorop lopen in kennis en toepassing ervan. Te lang heeft Europa kennis te snel weggegeven. Nu kiezen we er voor meer in de EU te produceren; Zuid-Nederland laat zien hoe dit kan. Steeds weer worden er grenzen verlegd. Europa heeft veel moeite met genetische manipulatie, het knutselen aan de genen van planten. Waar we op dat terrein positie verliezen, slaan we met Plantlab een andere weg in. Daarom staan de signalen voor PlantLab, wat mij betreft, op groen.

Om op dit terrein aan de leiding te blijven heeft PlantLab er ondanks allerlei aantrekkelijke Chinese aanbiedingen, toch voor gekozen de technologie juist in Europa verder te ontwikkelen. Daarna wordt het mogelijk de benodigde apparatuur hier te maken en elders te installeren. Een aantrekkelijk verdienmodel voor Europa, waarmee ook ander delen van de wereld kunnen worden geholpen. Voor mij een reden om PlantLab op de Brusselse agenda te zetten. Het is een techniek die de kwaliteit van planten niet aantast, niet aan de planten knutselt en de productie vergroot. Burgers zouden meer mogen weten over deze ontwikkelingen, die de doorslag kunnen geven voor de economie en werkgelegenheid van straks. Nee, voor mij is PlantLab geen plantnep.