NAVO-baas spreekt Kamerleden toe in Den Haag

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, November 13 2014.

De nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, komt naar Nederland om ongeveer 350 Kamerleden uit de 28 lidstaten en partnerlanden van het militaire bondgenootschap toe te spreken. Dat gebeurt op maandag 24 november in het Haagse congrescentrum World Forum, op de slotdag van de zestigste jaarvergadering van de zogeheten parlementaire assemblee van de NAVO.

De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer zijn gastheer van de vierdaagse internationale conferentie, waaraan in totaal zo'n zevenhonderd mensen meedoen. De spanningen in Oekraïne, de relatie met Rusland en het einde van de door de NAVO geleide internationale vredesmacht in Afghanistan zullen hoog op de agenda van de jubileumvergadering staan, zei de Nederlandse delegatieleider Han ten Broeke donderdag. Volgens het liberale Kamerlid is de assemblee een „nuttig forum om met collega's uit alle andere landen van gedachten te wisselen”, ook met aspirantleden van de NAVO.

Ook onder anderen premier Mark Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) houden een toespraak. In deelsessies buigen de parlementariërs zich over actuele kwesties en de rol daarin van de NAVO, zoals conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten en het vluchtelingenprobleem in de Middellandse Zee. De resoluties die daarover worden aangenomen, zijn niet bindend. Maar volgens Ten Broeke kunnen ze wel dienen als belangrijk politiek signaal naar de NAVO. Zo is er volgens hem dankzij de assemblee en mede op aandringen van Nederland meer financiële openheid gekomen in het bondgenootschap zelf.

In Den Haag wordt er ook gesproken over nucleaire ontwapening. Nederland vindt het belangrijk dat er concrete stappen worden gezet om kernwapens te ontmantelen. Maar dat is, zeker in de huidige internationale omstandigheden, een zeer gevoelig thema in de NAVO.

Het is de vierde keer dat de parlementaire assemblee van de NAVO in Nederland plaatsvindt. De vorige keer, in 1999, was de bijeenkomst in Amsterdam. De Nederlandse delegatie bestaat uit veertien Kamerleden.

Foto boven: De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg