Artikel 100-brief NAVO-missie Afghanistan

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, November 20 2014.

Plenaire afronding (derde termijn) Nederlandse bijdrage aan NAVO-missie Resolute Support (Afghanistan)

Het debat kunt u hier terugkijken

Inbreng VVD (Han ten Broeke)

Bijna tien jaar geleden zetten de eerste Nederlandse troepen voet op Afghaanse bodem. Met missies in Baghlan, Uruzgan en Kunduz hebben onze Nederlandse mannen en vrouwen het voor de wereld, maar zeker ook voor Nederland veiliger gemaakt.

Afghanistan was een uitvalsbasis voor terreur tegen het Westen en de geboortegrond voor 9/11. Een veiliger Afghanistan - is een veiliger Nederland. Terreur stoppen daar, betekent opkomen voor vrijheid hier.

Voorzitter,

Het werk is nog niet af. Afghanistan leert langzaam op eigen benen te staan en - anders dan Irak, Pakistan, Jemen, Syrië en delen van Noord-Afrika - is Afghanistan getransformeerd van een vrijhaven voor jihadi’s tot een uiterst rudimentaire electorale democratie.

Maar wel met verkiezingen die, hoe moeizaam ook, Afghaans bestuur hebben opgeleverd.

Weliswaar staat het ver af van het ideaalbeeld dat wij onszelf zouden stellen, maar in de dertien jaar waarin bloed, zweet en tranen zijn geofferd, is dit deel van de wereld een bescheiden lichtpunt in een van de meest duistere plekken op aarde.

Het doel was, simpel gezegd, Al Qaeda eruit, de Taliban eronder.

Voorzitter,

De Taliban zijn een beheersbaar probleem geworden. Er wordt mee gepraat en gevochten. En Al Qaeda zien we vooral elders in de wereld weer opduiken.

De nieuwe president Ghani, die de verkiezingen heeft gewonnen, heeft ook zijn tegenstanders in één regering weten te verenigen.

Die vooruitgang mag niet verloren gaan.

Afghanistan mag niet opnieuw een vrijplaats voor de vijanden van het Westen worden.

De broze vooruitgang die het land boekte moet nu worden bestendigd.

Het Afghaanse leger heeft sinds juni 2013 de leiding over alle militaire operaties en voert inmiddels 95 procent van al die operaties zelfstandig uit. Aan het einde van dit jaar heeft Afghanistan een leger van bijna 195.000 militairen, en het leger beschikt nu zelfs over commandotroepen en eenheden die vele honderden patrouilles per dag uitvoeren. Instituut Clingendael constateerde in een rapport uit juni dit jaar dat het Afghaanse leger nu voor 80% strijdklaar is.

Dat wil niet zeggen dat de interne veiligheid een terugval onmogelijk maakt. De inspanningen van de internationale coalitie, van meer dan 40 landen, heeft de laatste jaren de kwaliteit en zelfstandigheid van leger en politie vergroot.

Inmiddels staat er een veiligheidsapparaat dat verre van perfect is, maar zijn mannetje kan staan. Het doel van operatie Resolute Support is om de veiligheidstroepen verder te professionaliseren zodat ze ook op lange termijn de veiligheid kunnen handhaven en weerstand kunnen bieden aan de vele verschillende stammen en opstandelingen onder de verzamelnaam Taliban.

Het doel van de Nederlandse missie is om op cruciale onderdelen van Resolute Support te trainen en te adviseren. Dat doen wij in samenwerking met én op uitdrukkelijk van de Duitsers. Hun troepen zullen in ons werkgebied lead nation zijn.

Voorzitter,

Als deze missie ervoor kan zorgen dat de inspanningen van de afgelopen jaren niet wegspoelen, maar worden bestendigd, en het Afghaanse veiligheidsapparaat zelfredzamer wordt, dan begrijpen wij die opdracht.

En wij weten: Afghanistan wordt geen paradijs van democratie en welvaart. Maar zij mag ook nooit meer toevluchtsoord van tegen ons gerichte terreur vormen. En met dat doel legt de Nederlandse regering ons de vraag voor om in te stemmen met wederom een missie naar dit onherbergzame land.

Tijdens het AO heb ik namens mijn fractie vragen gesteld over de veiligheidssituatie, het politieke landschap, de rol van andere partners, de onderlinge taakverdeling, de strategie van de internationale coalitie, de vulling en de financiering. Deze vragen zijn naar tevredenheid beantwoord.

Garanties vragen wij niet. Daarom sturen wij de krijgsmacht.

Voorzitter,

Nederland heeft nog steeds de capaciteit, maar belangrijker nog: de wil en de bewezen expertise om deze missie succesvol uit te voeren. Zij is bescheiden en nog nét betaalbaar.

Mijn fractie snapt waarom Nederland is gevraagd. En dus, alles afwegende, en na het zorgvuldig aflopen van het Toetsingskader, hebben de leden van mijn fractie, de altijd lastige maar zeer bewuste conclusie getrokken - en dat is dat wij kunnen instemmen met het besluit van de regering.

Mijn fractie wenst de 100 mannen en vrouwen alle succes bij de uitvoering van hun missie, die vanaf vandaag ook de onze is.

We wensen hen een behouden thuiskomst, en hun thuisfront sterkte en houvast.

Dank u wel, voorzitter.

Zie ook: Tweede Kamer steunt trainingsmissie Afghanistan (Nu.nl)