Maatregelen tegen oneerlijke concurrentie

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Sunday, November 23 2014, 3:08.

Vandaag was ik te gast bij “in gelderland live“. Het was een zeer interessante uitzending over de stand van transport in Nederland, in het bijzonder de provincie Gelderland. De SER heeft onlangs een rapport gepresenteerd waarin werknemers, werkgevers en kroonleden aangeven dat er sprake is van oneerlijke concurrentie in Nederland.

Het rapport is voor mij aanleiding om vragen te stellen aan de Europese Commissie om zo snel mogelijk met maatregelen te komen om deze problemen Europees aan te pakken.

De vragen:

Op 19 november jl presenteerde de Sociaal Economische Raad (SER) haar ontwerpadvies arbeidsmigratie. Daarin kwam naar voren dat Europese regels voor het detacheren van werknemers in Nederland te vaak worden misbruikt.

  • 1) 
    Heeft de Commissie kennis genomen van het ontwerpadvies arbeidsmigratie van de sociaal-economische raad?
  • 2) 
    Herkent de Commissie de kritiekpunten die de raad noemt betreffende het ongelijke speelveld als resultaat van de toepassing van het woonlandbeginsel in de detacheringsrichtlijn en het tekort schieten van de informatierichtlijn waar het gaat om de positie van de gedetacheerde (paragraaf 6.2.2)?
  • 3) 
    Met welke voorstellen komt de commissie op korte en middellange termijn om de genoemde problemen aan te pakken en eerlijke concurrentie voor werknemers te garanderen?