Meer ambitie nodig naast VN afspraken over klimaatverandering

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Wednesday, November 26 2014.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft vandaag in het debat over de komende klimaattop in Lima, de Europese Commissie opgeroepen om ook buiten het VN kader veel ambitieuzer te zijn. "Zelfs een succesvol VN-akkoord in Parijs volgend jaar, lijkt onvoldoende om de temperatuurstijging in de wereld tot 2 graden te beperken. De EU moet dus een veel ambitieuzere strategie hebben om investeringen in schone technologie te stimuleren en het gebruik van vervuilende brandstoffen af te remmen", aldus Gerbrandy. De klimaatconferentie die volgende week in Lima van start gaat is de laatste en meest belangrijke stap naar een wereldwijd akkoord in Parijs volgend jaar.

Nieuwe strategie

Na de mislukte klimaattop in Kopenhagen in 2009 is gekozen voor een nieuwe strategie en die lijkt effect te hebben. De afspraken moeten nu van onderaf komen. Landen moeten zelf hun intenties aangeven. “Met het akkoord tussen China en de VS is er een hoopvolle eerste start gemaakt. Een internationaal klimaatakkoord volgend jaar in Parijs lijkt nu een stap dichterbij”, aldus Gerbrandy. “Maar deze bottum-up benadering is geen garantie voor succes. Alles hangt af van de inhoud en het politiek gewicht van de nationaal bepaalde bijdragen. Dit mogen geen vrijblijvende intenties worden”, voegt Gerbrandy toe.

Meer nodig

"De EU durft onvoldoende door te pakken. China en de VS pakken de sterkst vervuilende kolencentrales aan, de EU blijft hierbij achter. En in plaats van het gebruik van zeer vervuilende brandstoffen als teerzandolie af te remmen door hun extra uitstoot in rekening te brengen, lijkt de EU de eigen markt hiervoor juist open te stellen. Op die manier blijft het klimaatbeleid dweilen met de kraan open.", aldus de D66- Europarlementariër.

Gerbrandy is namens de liberale fractie in het Europees Parlement aanwezig op de klimaattop in Lima van 8 - 12 december.

Foto: CreativeCommons, Nattu