Waarom een nieuwe missie naar Afghanistan?

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, November 27 2014.

Op 11 september 2001 stond de wereld stil. Bijna drieduizend willekeurige en onschuldige mensen verloren hun leven. Plotsklaps werd duidelijk dat wij allemaal slachtoffer hadden kunnen zijn. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van dat besef voelbaar. Je mag geen vloeistoffen meer meenemen aan boord van een vliegtuig en je moet op het vliegveld door de bodyscan of een vragenlijst invullen. Soms ergerlijk, maar met een hele goede reden: voor onze eigen veiligheid.

Om diezelfde reden zetten meer dan tien jaar geleden de eerste Nederlandse troepen voet op Afghaanse bodem, waar de kapers van 9/11 hun zelfmoordbrevet kregen. Ons doel was Al Qaida eruit, en de Taliban eronder. Dat begon met het uitschakelen van terroristen, veranderde in de opbouw van een verwilderd land en wordt nu afgerond met het ondersteunen van een stabiel en zelfstandig veiligheidsapparaat.

Door het werk van onze mannen en vrouwen is Afghanistan vandaag de dag niet meer de broedplaats voor jihadisten die het ooit was. Hoewel Afghanistan nog steeds verre van perfect is op het gebied van rechtsstaat en democratie - dat hoeft ook niet - zijn wij trots op het werk dat onze troepen hebben verricht.

Maar het werk is nog niet af. Als we nu gehaast onze handen van de zwaar bevochten resultaten aftrekken, bestaat de kans dat deze als sneeuw voor de Afghaanse zon verdwijnen. Minstens zo belangrijk als een goede opbouw van een land is de goede afbouw van onze steun. Dat ISIS nu controle heeft over een gebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk maakt nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe belangrijk een effectief veiligheidsapparaat van landen in de regio is. En dus moeten we met capaciteitsopbouw in landen als Afghanistan zien te voorkomen dat jihadisten een nog groter deel van het Midden-Oosten en Centraal Azië kunnen besturen. Daar draagt deze missie, en de Nederlandse bijdrage gericht op training van en advies aan de Afghaanse veiligheidsdiensten, aan bij.

De terroristen van 2001 en nu hebben één ding gemeen: zij zijn uit op de vernietiging van de vrijheid en welvaart van het Westen. Dat was en ís voor ons onacceptabel. Een nieuwe missie maakt niet alleen Afghanistan, maar de wereld om ons heen, en zeker ook Nederland, veiliger. Terreur stoppen daar, betekent opkomen voor vrijheid hier.

Daarom heeft de VVD vorige week na zorgvuldige overweging besloten deze missie te steunen.

Klik hier voor mijn inbreng in het plenaire afronding van het debat over deelname aan deze missie