Investeer in infrastructuur

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Thursday, November 27 2014, 2:35.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Nieuws Wim van de Camp

door Wim van de Camp

Elke burger in de Europese Unie geïnteresseerd zijn waar voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie de 300 miljard euro vandaan wil toveren voor een Europees investeringsprogramma. Leningen? Investeringen door pensioenfondsen? Privaat kapitaal? Wij wachten rustig af.

De vraag hoe het geld wordt uitgegeven is wellicht nog belangrijker dan hoe het geld wordt vergaard! Het zal moeten gaan over zogenaamde investeringsuitgaven, die de economie van Europa versterken.

Consumptieve uitgaven, zoals inkomenssteun, zullen het Europees Parlement en de lidstaten niet accepteren. De Europese transportsector is bij uitstek een economische motor: niet alleen door de aanleg en onderhoud van klassiek 'harde' infrastructuur, zoals wegen en bruggen, maar zeker ook in de technologische ontwikkeling als het gaat om ITS, intelligente transport systemen. We praten dan niet alleen over grensoverschrijdende elektronische tolheffing voor vrachtverkeer, maar zeker ook over de zelfrijdende personenauto's en vrachtwagens. En dat terwijl de verder te verminderen CO2-uitstoot door het vrachtverkeer in Europa ook een bron van technologische vernieuwing blijft. De spin-off van al deze activiteiten naar andere sectoren van de economie kan niet worden onderschat. Een globale inventarisatie van de Europese Commissie levert voor de komende jaren 3000 infrastructurele projecten ter waarde van 675 miljard euro. Dat is dus de investeringsbehoefte binnen de gehele EU.

Natuurlijk is deze enorme investeringsbehoefte met het plan van Juncker c.s. niet op te lossen, maar het zou goed zijn als een substantieel deel van de 315 miljard naar de Europese infrastructuur gaat. Zo is er veel achterstand bij de Duitse infrastructuur.

Eén van de redenen dat de grote Nederlandse eco-combi vrachtauto's niet de Duitse autobahnen op mogen is de zwakte van en het achterstallig onderhoud van veel Duitse bruggen en viaducten. Wanneer binnen het Juncker-programma 10 miljard euro zou kunnen worden vrijgemaakt en de Duitse regering verdubbelt dit bedrag, ontstaat er een meer dan reële economische injectie.

Een andere investeringbehoefte zijn bewaakte parkeerplaatsen langs de autosnelwegen. Door de strenge rij- en rusttijdenwetgeving moeten vrachtwagenchauffeurs op tijd 'naar de kant'. Dat levert veel problemen op. Menig 'vrije parkeerplaats' blijkt namelijk overbezet, wat weer leidt tot het zeer gevaarlijke parkeren op de vluchtstrook. Met dergelijke investeringen zou ook het criminele aspect (vrachtwagenroof) en het sociale aspect (betere arbeidsomstandigheden voor de chauffeurs) kunnen worden aangepakt.

Veel grensoverschrijdende activiteiten (waaronder studeren, gezondheidszorg en toerisme) blijven achterwege door het ontbreken van adequate trein- en busverbindingen.

Met als bekende voorbeeld de ontbrekende verbindingen Groningen - Leer - Bremen en Aken - Maastricht - Luik.

Nieuwe investeringen in dit deel van de EU-infrastructuur zullen opnieuw een impuls zijn voor meer economische activiteit.

Tenslotte aandacht voor verdieping en onderhoud van Europese vaarwegen. Met name de situatie in Frankrijk is abominabel.

Al met al: gouden kansen om het Europese transportsysteem en daarmee de Europese economie substantieel te vernieuwen en te versterken.

Wim van de Camp is voor het CDA lid van de EVP-fractie in het Europees Parlement.

Regionale kranten - 26/11/2014