De Maas Driehoek, Week 48, 2014

Source: M.Sj. (Michiel) van Veen i, published on Friday, November 28 2014, 1:59.

Nog twee weken en dan is het 5 december. Ik zou bijna zeggen, eindelijk 5 december. Ten eerste, omdat het heilig avondje weer gevierd mag worden. Ten tweede, omdat de emotionele discussie over Zwarte Piet dan weer voor een jaar de ijskast in kan. Ondanks pogingen om van het Sinterklaasfeest geen speelbal van de politiek te maken, zijn we daar maar matig in geslaagd. Kamerleden met buttons van Zwarte Piet, aangekondigde wetsvoorstellen; ik heb het allemaal gezien.

Mijn eigen kinderen zijn helaas net te oud, maar ik kijk terug op acht hele leuke Sintjaren en ik ben er van overtuigd dat mijn kinderen zeer tolerant zijn en nooit een relatie hebben gelegd tussen Zwarte Piet en discriminatie of minderwaardigheid. Zwarte Piet is een held, van wie anders krijg je ‘gratis’ snoep? Die tolerantie, die zo groot is in Nederland, lijkt door een hele kleine groep mensen niet gewaardeerd te worden. Er is echter een groot voordeel: kinderen onder de acht jaar kijken niet naar Pauw, die kijken via Netflix of Nickelodeon naar het Paard van Sinterklaas.

De Kamer raast inmiddels verder. Ik ben op bezoek geweest bij het Oorlogsmuseum in Overloon. Het was voor mij meer dan dertig jaar geleden dat ik daar voor het laatst ben geweest. Ik heb daar o.a. gesproken over de komst van een museum in Nijmegen. In De Maas Driehoek heeft u inmiddels kunnen lezen dat de komst van het Nijmeegse museum van de baan is. Terecht denk ik, en een mooie oproep aan een ieder die net als ik dertig jaar niet in het museum is geweest, om eens te gaan kijken. Het is meer dan de moeite waard en bovendien in de regio.