Beloning van 730.000 euro

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, December 3 2014, 11:20.

7 ton, ofwel 730.000 euro. Dat is het bedrag dat Herman van Rompuy opstrijkt bij zijn vertrek als voorzitter van de Europese Raad.

Naast een riante pensioenuitkering van 65.000 euro per jaar, plus een eenmalige vertrekbonus van 26.500 euro, krijgt Van Rompuy de komende drie jaar 55 procent van zijn voormalige salaris op zijn rekening gestort. Het gaat om een astronomisch bedrag van 169.000 per jaar, dat begrepen moet worden als een vorm van wachtgeld. Van Rompuy is echter 67 jaar, en heeft daarmee de pensioengerechtigde leeftijd ruimschoots bereikt.

Het is volstrekt onacceptabel dat een scheidend voorzitter van een politiek orgaan 7 ton mee naar huis krijgt. Terwijl Europese burgers jaar in jaar uit zware bezuinigingen voor hun kiezen krijgen, delen de politieke bewindslieden in Brussel, die ook nog eens jarenlang geprofiteerd hebben van hoge salarissen en buitengewoon goede arbeidsvoorwaarden, zichzelf royale start- en vertrekpremies uit. Aan deze wanpraktijk zou eens en voor altijd een einde moeten worden gemaakt.

Van Rompuy heeft aangegeven dat hij zich terugtrekt uit het openbare leven om zich te kunnen wijden aan zijn hobby’s, zoals haiku’s schrijven. Met zijn afscheidscadeautje kan hij die activiteit voortzetten in een rondrijdende privé-limousine, waar hij in zijn dienstverband als voorzitter van de Raad ook niet vies van was.