VVD stelt kamervragen over vertrek bedrijven naar Duitse grensstreek

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, December 2 2014.

De VVD-Kamerleden Han ten Broeke en Michiel van Veen willen van minister Henk Kamp van Economische Zaken inzicht in de gevolgen voor de werkgelegenheid in de Nederlandse grensstreek door verhuizing van bedrijven naar Duitsland.

Ze hebben diverse schriftelijke vragen gesteld over het toenemend aantal Twentse bedrijven dat voor Gildehaus kiest vanwege de lage grondprijzen. Alleen dit jaar vertrokken al zes Twentse ondernemers naar het Duitse bedrijventerrein langs de A1 of hebben daar uitgebreid.

Dat voorbeeld dreigt gevolgd te worden door directeur-eigenaar Eelco Osse van het Almelose Boessenkool. Hij overweegt zijn fabriek voor ’s werelds eerste elektrisch aangedreven tractoren in Gildehaus te bouwen. Hetzelfde geldt voor het snel groeiende Flexxolutions (onder meer kunststofdaken voor mestsilo’s), dat in Denekamp uit zijn jasje is gegroeid.

Aanbod

Na de presentatie van de nieuwe tractor op de Hannover Messe werd Osse benaderd door het Duitse Bundesamt om de fabriek in Duitsland te bouwen. Dat wekt verbazing bij de VVD-Tweede Kamerleden. „Benaderen Nederlandse ambtenaren ook Duitse en Belgische bedrijven over de grens met het aanbod zich in Nederland te komen vestigen?”, willen ze van minister Kamp, eveneens VVD, weten.

Grondprijzen

Verder willen ze informatie over het gemiddelde verschil in grondprijzen aan weerszijden van de grens en een overzicht van het aantal (internationale) bedrijven dat Duitsland als vestigingslocatie verkiest boven Nederland. „En waarom?”, aldus Van Veen en Ten Broeke, die de minister tevens vragen in kaart te brengen hoe het vestigingsklimaat in de grensregio’s verschilt.

Kamervragen

tubantia.nl

Zie ook: Tubantia, 29 november 2014: Twentse bedrijven op weg naar Duitse grond of via Blendle € 0,10