Artikel “Journal for a Progressive Economy”

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, December 9 2014, 2:57.

De financieel-economische crisis heeft Europa buitengewoon hard getroffen en ons welvaartsmodel zwaar onder druk gezet. Grootschalige werkloosheid, dalende lonen, groeiende armoede, groeiende ongelijkheid tussen sociale groepen in de samenleving en alsmaar groter wordende verschillen tussen lidstaten zijn slechts een paar van de voortvloeisels. Voor Europa staat veel op het spel de komende vijf jaar. Het behoud van ons welvaartsmodel en een eerlijke kans voor iedereen om hogerop te kunnen komen door hard te werken moet voorop staan.

Europa zal zich moeten toeleggen op het aanjagen van duurzame groei en het aanpakken van de uitwassen van de interne markt, aangezien misbruik van de regels op grote schaal tot sociale dumping leidt. Ook moet Europa ervoor zorgen dat de lonen en rechten van werknemers niet nog verder onder druk komen te staan, want dit komt noch de economische groei, noch de stabiliteit van de Unie ten goede.

In dit stuk voor Progressive Economy Journal (PDF) geef ik een uitgebreide vooruitblik op de grootste uitdagingen die ik zie op het gebied van sociaal beleid voor Europa de komende vijf jaar.