Reactie op akkoord begroting 2015 en begrotingstekort 2014

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, December 9 2014.

Vanmorgen hebben de lidstaten groen licht gegeven aan een akkoord met het Europees Parlement over de begroting voor 2015 en het begrotingstekort voor 2014. Hieronder vind je de reactie van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.

"De Europese begroting heeft te maken met een berg aan achterstallige betalingen, die is opgelopen tot zo'n 20 miljard euro. Niet betalen is geen optie, dat is onbehoorlijk bestuur. Het is geld voor onderzoek, innovatie en het MKB, ook in Nederland. Het kan niet zo zijn dat een universiteit een onderzoeker heeft aangetrokken en die weer moet ontslaan omdat toegezegd budget niet betaald wordt. Het akkoord dat er nu ligt brengt weer wat rust, maar dat is helaas wel tijdelijk. We moeten met een structurele oplossing komen en daarom heeft de Commissie onder druk van het Europees Parlement de opdracht gekregen om met een plan te komen hoe dit probleem aan te pakken"

"Lidstaten gaan verplichtingen aan, maar elk jaar opnieuw weigeren ze om ook daadwerkelijk die overeengekomen verplichtingen na te komen. Het beeld dat het Europees Parlement meer geld wil is onjuist. De nieuwe meerjarenbegroting voor Europa die vorig jaar van start ging ligt 3% onder de vorige periode. Ook al is er volgens D66 een radicale verandering nodig in de besteding en financiering ervan, we moeten wel onze verplichtingen nakomen, dat heet fatsoenlijk bestuur."

De Raad zal het akkoord formeel vaststellen op 12 december, het Europees Parlement op 17 december.

Foto: CreativeCommons, JT