Het torture report

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Wednesday, December 10 2014, 14:54.

Na lang wachten werd gisteren eindelijk het zogenaamde torture report gepubliceerd. Het rapport geeft een overzicht van de gruwelijke en nutteloze martelpraktijken van de CIA die na de aanslagen van 11 september 2001 begonnen. De details zijn, alhoewel veelal bekend, te gruwelijk voor woorden. Ik heb de minister de volgende vragen hierover gesteld:

1

Bent u bekend met de inhoud van het recent gepubliceerde rapport over de martelpraktijken van de CIA, het zogenaamde torture report? 1)

2

Deelt u de opvatting dat dit rapport bewijst dat de VS terreurverdachten hebben gemarteld? Indien neen, waarom niet?

3

Bent u het eens met onder meer de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch dat er geen straffeloosheid voor marteling mag bestaan? 2)

4

Bent u bereid bij uw Amerikaanse collega’s aandacht te vragen voor het tegengaan van deze straffeloosheid en erop aan te dringen dat er volledige openheid komt over de Amerikaanse betrokkenheid bij marteling?

5

Kunt u aangeven hoeveel terreurverdachten Nederland sinds de aanslagen op 11 september 2001 in New York aan de VS heeft uitgeleverd? Kan uitgesloten worden dat Nederland gevangen heeft overgedragen die uiteindelijk zijn gemarteld? Indien ja, kunt u toelichten hoe dit uit te sluiten is?

6

Deelt u mijn opvatting dat het torture report voor EU-lidstaten, waaronder het afgelopen zomer door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde Polen 3), aanleiding zou moeten zijn om extra inspanningen te verrichten om de eigen betrokkenheid bij het martelprogramma te onderzoeken en, vooral, verantwoordelijken hiervoor ter verantwoording te roepen? Bent u bereid hierop aan te dringen tijdens de aanstaande Raad Buitenlandse Zaken op 15 december? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1

The Senate Committee’s Report on the C.I.A.’s Use of Torture, http://www.nytimes.com/interactive/2014/12/09/world/cia-torture-report-document.html?_r=0, 9 december 2014.

2

‘Berecht verantwoordelijken martelpraktijken CIA’, http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/amerikaans-martelrapport#node_1216941, 9 december 2014.

3

Poland ‘helped in CIA rendition’, European court rules, http://www.bbc.com/news/world-europe-28460628, 24 juli 2014.