EU subsidieert spookvliegvelden

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Tuesday, December 16 2014, 15:32.

Polen heeft ruim 100 miljoen aan Europees subsidiegeld gebruikt om drie nauwelijks gebruikte vliegvelden te bouwen. De lokale overheden in Polen kregen de vrije hand om te kiezen waar ze de vliegvelden wilden laten aanleggen, maar daarin geen strategische keuzes gemaakt. In Lodz vertrokken en arriveerden op een drukke zomerdag dit jaar bijvoorbeeld maar 8 vluchten, en in de tussentijd was het vliegveld nagenoeg uitgestorven.

Het probleem van spookvliegvelden doet zich wel vaker voor in Europa. Kleinere vliegvelden worden zogenaamd gebouwd om de lokale economie te stimuleren, maar in praktijk valt dat vaak vies tegen: doordat prijsvechters als Ryanair kunnen kiezen uit vele vliegvelden, hebben ze een drukmiddel om zo goedkoop mogelijke contracten af te sluiten. Het gevolg is dat lokale overheden daardoor uiteindelijk flinke verliezen leiden. Alsof dat niet erg genoeg is, wordt er soms ook nog Europees subsidiegeld aan deze wanpraktijken verspild. Dat kan zo niet langer doorgaan. Daarom stelde ik de volgende vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken:

Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat Polen drie spookvliegvelden heeft laten bouwen met subsidie van de EU

1

Heeft u kennis genomen van het bericht Polen drie nauwelijks gebruikte vliegvelden heeft laten bouwen met subsidie van de EU? (1)

2

Klopt het dat Polen ruim 100 miljoen euro subsidie heeft ontvangen voor de bouw van deze vliegvelden? Zo ja, kunt u toelichten uit welke fondsen deze subsidie afkomstig is, en kunt u daar een tijdlijn bij geven?

3

Kunt u aangeven wat volgens u de oorzaak is van het mislukken van deze projecten?

4

Wat zijn de gevolgen van de bouw van de drie spookvliegvelden voor het uitkeren van de EU-subsidiegelden aan Polen voor de komende zeven jaar?

5

Hoe oordeelt u de volgende uitspraak van een voormalig ambtenaar van het Poolse ministerie van Vervoer met betrekking tot de lokale overheden in Polen, die verantwoordelijk waren voor de planning van de bouw van de vliegvelden: “The local governments decided, ‘I’m a prince in my domain, the government doesn’t tell me what I’m supposed to do, we do what we want.’”? Welke consequenties zouden volgens u op Europees niveau aan deze uitspraak verbonden moeten worden?

6

Doen zich vergelijkbare situatie voor in andere landen dan Polen? Zo ja, welke?

7

Deelt u de mening dat deze vorm van rondpompen van geld, zeker gezien de niet-rendabele besteding, zeer onwenselijk is?

8

Welke lessen kan de Europese Commissie volgens u trekken uit de subsidiëring van de spookvliegvelden?

9

Bent u bereid om er bij de Commissie op aan te dringen dat de besteding van EU-gelden beter gemonitord wordt?

  • 1) 
    Reuters (14 december 2014): “Special Report: EU funds help Poland build ‘ghost’ airports”