Goede arbeidsomstandigheden, ook voor politieagenten

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Thursday, December 18 2014, 3:56.

Strenge regels over gezondheid en veiligheid op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van Europese sociale wetgeving. Goede arbeidsomstandigheden zijn basisrecht van elke werknemer in Europa. Jammergenoeg zijn er nog steeds groepen werknemers die buiten het bestaande ‘strategisch kader’ vallen, zoals politieagenten. Samen met een van mijn collega’s uit de commissie Werkgelegenheid en sociale zaken heb ik een brief geschreven aan Eurocommissaris Thyssen om dit aan te kaarten.

Politieagenten werken in een speciale omgeving en zijn door hun specifieke werkomstandigheden vaak onderhevig aan zware mentale en fysieke stress. De bescherming is vaak echter ondermaats. Zo vallen politieagenten en andere veiligheidsdiensten grotendeels buiten de Europese kaderrichtlijn voor gezondheid en veiligheid op de werkplek, die de algemene maatregelen voorschrijft die werkgevers moeten nemen om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te bevorderen.

Daarnaast zijn vakbondsrechten van politieagenten ook vaak beperkt. In sommige regio’s van Spanje bijvoorbeeld hebben politieagenten niet het recht om lid te worden van een algemene vakbond of om deel te nemen aan een staking. In België worden politievakbonden niet betrokken bij pensioenonderhandelingen. Zij kregen deze zomer botweg een verhoging van de pensioenleeftijd tot 8 jaar voorgeschoteld.

De mensen die dagelijks onze veiligheid waarborgen moeten dezelfde bescherming krijgen op de werkvloer. Ik ga er de komende tijd dan ook op aandringen dat de Europese Commissie concrete maatregelen neemt om die veiligheid te garanderen.

Lees hieronder mijn brief aan Commissaris Thyssen.