Wie is er bang voor de plastic tas? Verbod onnodig en overbodig! Schriftelijke vragen

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Friday, December 19 2014, 4:01.

Europa

Kunt u aangeven wat er in de EU precies is afgesproken met betrekking tot het uitbannen van plastic tassen?

Gaat het om het uitbannen van alle plastic tasjes? Klopt het, dat het op basis van artikel 18 van de Europese richtlijn verpakkingen voor de interne markt juridisch gezien alleen om dunne tasjes tot 50 mu zou mogen gaan? Wat is uw interpretatie hiervan?

Hoe beoordeelt u één en ander in relatie tot het voornemen van EU-commissaris Timmermans om tot minder regelgeving te komen? Ziet u een rol voor commissaris Timmermans om milieubeleid te verbeteren, te verminderen of te versterken waar het kan? Steunt u commissaris Timmermans in zijn aanpak?

Welke landen werken er al met een verbod op plastic tassen? Hoe pakt dat uit?

Welke initiatieven om het gebruik van plastic tassen te reduceren zijn er op dit moment in EU-lidstaten waar nog geen verbod is?

Hoeveel plastic tasjes worden er in Nederland gebruikt? Hoe verhoudt dit zich tot het gebruik ervan in andere EU-lidstaten? Kunt u hierbij een actueel overzicht met bronvermelding geven over aantallen, landen, soort tassen en andere relevante informatie?

Op welke feitencomplex baseert u uw voornemen tot beleid?

Is er een nulmeting gedaan met betrekking tot het gebruik van plastic tassen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat kwam daaruit?

Is er al een effectieve meetmethode bepaald waarmee de resultaten van het uitbannen ook tussen Europese landen onderling vergelijkbaar gemaakt kunnen worden?

Welke inzet heeft de staatssecretaris richting Europa op het gebied van plastic tassen? Wanneer vindt verdere afstemming binnen de EU plaats? Wanneer verwacht u hierover uw eerste terugkoppeling te kunnen geven aan de Tweede Kamer?

Nederland

Betreffen de afspraken in Nederland alleen gratis plastic tassen tot 50 mu of ook tassen boven de 50 mu? Met andere woorden, bieden de afspraken ruimte om niet alleen het aanbieden van kleine plastic tassen, maar van alle plastic tassen te verbieden? Wilt u op termijn een einde aan alle plastic tassen in Nederland? Zo ja, op welke termijn? Hoe rijmt u dit met het gelijke speelveld in Europa?

Kunt u aangeven hoeveel plastic tassen er in Nederland jaarlijks per consument gebruikt worden? Voor welk deel betreft dit tassen tot 50 mu? Hoe betrouwbaar zijn de cijfers hierover, gezien het feit dat plastic tasjes in bulk worden verhandeld?

In welke branche(s) worden de meeste gratis plastic tasjes uitgedeeld? Om welke getallen gaat het, uitgesplitst per branche? Graag volumes zowel in aantallen in stuks als in kilogrammen.Welke percentage van het huishoudelijk afval bestaat uit plastic tasjes?

Wat heeft u tot heden gedaan om terugdringing van plastic tasjes te realiseren? Wat is tot op heden het effect daarvan?

Waarom stelde de staatssecretaris in een recent algemeen overleg dat de Green Deal met als doel het gebruik van plastic tasjes terug te dringen mislukt is? Is er overleg geweest met de deelnemers voordat u dit in het openbaar communiceerde? Zo nee, wat zegt dat over uw voornemen om in de breedte met oplossingen te komen? En hoe gaat u om met Green Deals op beleidsvlakken als energie, grondstoffen, papier, chemie, agro, klimaat en anderen? http://www.ondernemendgroen.nl/GREENDEALS/Pages/default.aspx

Wat is de inhoud van deze Green Deal? Welke specifieke afspraken zijn volgens de staatssecretaris onvoldoende nagekomen? Wat werkte wel en wat niet en waarom? Wat was het tijdspad om aan alle afspraken te voldoen?

Kan deelnemers van de Green Deal verweten worden dat de Green Deal mislukt zou zijn? Zo ja, aan wie valt dit precies toe te rekenen? Welke inspanningen had u anders verwacht van de deelnemers?

Wat kunt u zelf nog doen om het wel een succes te maken? Hoe beoordeelt u de huidige inspanningen die door de sector worden gedaan om het gebruik van plastic tassen te reduceren?

Verwacht u dat deze inspanningen voldoende zijn om tot een aanzienlijke reductie van plastic tassen te komen? Zo ja, hoeveel en met welk resultaat? Zo nee, waarom niet en wat is voor u dan wel voldoende?

Er zullen altijd partijen zijn die zich minder inspannen, maar waarom moeten degenen die zich wel inzetten opdraaien voor anderen, soms op punten waar ze (vrijwel) geen invloed op hebben?

Kunt u meer inzicht geven in uw overleg met de detailhandel en brancheverenigingen en de uitkomsten daarvan? Bent u bereid om de verschillende branches om de tafel te gaan zitten om te spreken over uitfasering van de gratis plastic tas waar dat mogelijk is? Zo nee, waarom niet?

Milieudruk

Deelt u de mening van de VVD dat het beste gekeken kan worden naar de milieudruk gedurende de levenscyclus van een product in plaats van beoordeling op basis van eenmalig gebruik?

Wat is eigenlijk precies de milieudruk van gratis plastic tasjes? Waarin verschilt de milieudruk van niet-gratis plastic tasjes? Kunt u aangeven welke alternatieven er zijn voor plastic tassen en wat de voor- en nadelen en milieudruk per alternatief zijn?

Hoe beoordeelt u het feit dat plastic tassen beter zijn dan papieren tassen, zoals Stichting Milieu Centraal stelt?

Worden plastic tassen vaak hergebruikt? Verdwijnen gratis wegwerptassen meteen in het restafval na gebruik? Kunt u alternatieve toepassingen (in en rondom huis) noemen waar de tas nog nuttig is?

Is het mogelijk om plastic tassen in te zamelen en te verwerken middels het plastic Hero systeem? Zal dit een verlichting van de milieudruk geven?

Kunt u aangeven hoeveel plastic tassen er uiteindelijk in het zwerfafval en in de plastic soep terecht komen? Welk deel van de plastic soep is afkomstig van Nederland? Welk aandeel hebben de gratis plastic tasjes hierin?

Als de plastic soep uit andere materialen bestaat en een andere herkomst heeft, wat zijn deze materialen en herkomst dan? Als u dat niet weet, waarop baseert u dan een mogelijk verbod?

Welke aanpak staat u voor om het bredere probleem van de plastic soep te verminderen of op te lossen? Als daar een internationale aanpak het meest effectief is, waarom wilt u dan voor een klein deel van het probleem een Nederlandse oplossing?

Gaat er ook een verbod gelden voor biologisch afbreekbare plastic tasjes? Kunt u dit onderbouwen? Als het wettelijk verbod niet geldt voor biologisch afbreekbare tassen, wat is dan het criterium? Hoe beoordeelt u de milieudruk wanneer blijkt dat een biologisch afbreekbare tas snel afbrokkelt en in de natuur en de voedselketen terecht komt?

Consumenten

Hoe kan de consument onderscheid maken tussen een biologisch afbreekbare tas en andersoortige plastic tassen?

Wordt er ook gekeken naar regels voor voedselveiligheid? Gaat u een uitzondering maken voor voedselveiligheid? Zo ja, op welke gronden?

Wat gaat u doen met plastic tasjes voor fruit en groenten in de supermarkten? Vallen deze wel of niet onder het verbod? Moeten de tomaten en appels in een papieren zak, ook als blijkt dat de milieudruk van dit alternatief hoger is dan die van een plastic tasje? Lijkt het u zinvol uitzonderingen te maken en zo ja, op basis van welke criteria? Zo nee, waarom niet?

Welke alternatieven zijn er voor bijvoorbeeld een slager die gehakt verkoopt en dit verpakt in een plastic folie met daaromheen een gratis tasje? Hoe geeft de patatzaak of afhaalchinees het maandmenu mee als er een verbod is op gratis tasjes? Verwacht u dat ondernemers per klant en tasje een dubbeltje extra moeten gaan rekenen voor het afhalen van een bestelde rijsttafel?

Verwacht u net als de VVD dat dergelijke gedragsbeïnvloeding uiteindelijk door de consument als betuttelend overheidsingrijpen wordt ervaren?

Hoe beoordeelt u het gemak en de keuzevrijheid voor de consument? Vindt u dat consumenten zich voldoende duurzaam gedragen, of wilt u dat meer mensen op het moment dat ze aankopen doen een eigen draagtas bij zich hebben?

Handhaving

Welke handhavingsinstrumenten bent u van plan te gaan inzetten? Wordt hiervoor extra capaciteit vrijgemaakt? Zo ja, tot hoeveel extra kosten leidt dit en ten koste waarvan gaat dit?

Bent u van plan boetes uit te delen aan marktkooplieden die een gratis tasje bij de sinaasappels, brood of een stukje kaas verstrekken? Zo ja, hoe hoog zou die boete moeten zijn?

Heeft u er capaciteit voor? Wie ziet u dit uitvoeren? Een politiefunctionaris? Een gemeentelijke buitengewone opsporingsambtenaar, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit? Welk budgettair beslag legt dit op die organisaties?

Denkt u dat het uitdelen van boetes of streng optreden in de handhaving het draagvlak van deze milieumaatregel versterkt?

Effect

Wat is het effect van een verbod voor de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven?

Zijn er in Nederland producenten van plastic tasjes? Hoe hebben die gereageerd op uw aangekondigde verbod? Is er überhaupt overleg geweest met deze partijen?

Wat is het economische effect van een verbod op gratis plastic tassen voor bedrijven? Kost het bedrijven omzet, dan wel leidt het tot banenverlies? Zo ja, kunt u dit kwantificeren? Zo nee, waarom niet?

Tot welke lastenstijgingen gaat dit leiden? Welke andere neveneffecten zijn te verwachten en hoe wilt u daarmee omgaan?

Hoe beoordeelt u het nut en noodzaak om een verbod in te stellen?

Hoe beoordeelt u de effectiviteit in relatie tot proportionaliteit om dit per wet te gaan regelen?

Bent u van mening dat een verbod op plastic tassen daadwerkelijk zal leiden tot een aanzienlijke vermindering van de milieudruk?

Bent u bereid om de alternatievenstudie over milieudruk en toepassingen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken af te wachten? Zo nee, waarom niet?

Denkt u alles overziend dat het beprijzen van een plastic tasje de oplossing is voor een milieuprobleem dat niet te kwantificeren valt?

Bent u bereid om GEEN verbod op gratis plastic tassen in te stellen? Bent u bereid om eerdere uitspraken nog eens in overweging nemen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat wordt het vervolg?

Kunt u deze vragen meenemen in de beantwoording van de brief die u heeft aangekondigd bij het AO Grondstoffen en afval?