VVD: goed dat richtlijn brandstof in tact blijft! - Main contents
Deze week stemde het voltallige Europese Parlement (EP) over artikel 7a van de brandstofkwaliteitsrichtlijn. Eerder konden de milieuwoordvoerders in het EP het hier niet over eens worden. De brandstofkwaliteitsrichtlijn schrijft kwaliteitseisen voor waar brandstoffen (diesel en benzine) aan moeten voldoen. Dat is belangijk voor een gelijk speelveld (één markt) binnen Europa.
Zo schrijft de richtlijn voor dat brandstoffen in 2020 minimaal 6% minder broeikasgassen moeten uitstoten. Na jarenlang onderhandelen deed de Europese Commissie dit najaar dit voorstel. De herkomst van brandstoffen moet aan gemiddelde waarden voldoen. Dit zorgt ervoor dat bedrijven die olie voor brandstoffen importeren, de emissiewaarden van bijvoorbeeld meer vervuilende teerzandolie kunnen compenseren met de emissiewaarden van biobrandstoffen die veel schoner zijn.
Een aantal (Nederlandse) Europarlementariërs waaronder die van D66 en GroenLinks was hier niet blij mee. Zij zijn angstig dat onze brandstoffen voor het overgrote deel uit teerzandolie zouden bestaan. Zij dienden daarom in de Milieucommissie van het EP een motie in om te voorkomen dat richtlijn werd doorgevoerd. Dat is eigenlijk vreemd, want tegen het voorstel stemmen zou betekenen dat de hele brandstofkwaliteitsrichtlijn zou worden afgekeurd. Dan heb je niets.
Een eerdere poging om de EU-richtlijn uitvoerbaar te maken mislukten en zonder brandstofkwaliteitsrichtlijn heb je geen kwaliteitseisen en emissienormen. Toch stemde een meerderheid van de milieucommissie voor een eigen resolutie (motie) omdat ze niet tevreden waren. Vervolgens kwam het voorstel plenair in stemming in het Europees parlement. Daar stemde een nipte meerderheid van de Europarlementariërs toch in met het Commissievoorstel. De brandstofkwaliteitsrichtlijn is nu een feit.
De VVD is hierover verheugd. De VVD is namelijk voor een schone en prettige leefomgeving. Een vermindering van broeikasgassen draagt daar aan bij. Door op Europees niveau eisen te stellen aan brandstoffen, blijft er voor de brandstoffensector een Europees gelijk speelveld bestaan. Binnen dat speelveld kan de sector door middel van technologieën en innovaties zorgen dat zij tijdig voldoet aan de gestelde eisen. Deze technologieën en innovaties zullen vanuit de bedrijven komen, want overheden produceren immers geen brandstof.
Het is dan ook vreemd dat een aantal milieuwoordvoerders in het EP toch meenden scherpere eisen te moeten stellen. Extra regels zou averechts werken. De efficiency, kwaliteitsdoelen en -eisen zou helemaal komen te vervallen. De welkome 6% broeikgasreductie zou dan sowieso niet gehaald worden. Dat was niet iets wat we zou moeten willen!
Een schoner milieu kan alleen bereikt worden door op Europees niveau te zorgen voor doelen, de middelen aan de markt te laten, een gelijk speelveld te stimuleren, administratieve rompslomp te voorkomen en vooral realistische eisen te stellen.
Dat is gelukt, mede dankzij samenwerking met onze VVD-collega Cora van Nieuwenhuizen in Brussel. Tijdens debatten in de Tweede Kamer naar aanloop van de Milieuraad, waarin alle milieuministers bij elkaar komen, heeft de VVD in de Tweede Kamer telkens eenzelfde geluid laten horen.
Meer info over de reden om de resolutie te verwerpen: klik hier