EU-geld voor innovatie en onderzoek in regio's

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, December 19 2014, 2:01.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

De Europese Commissie heeft het vierde en laatste operationele programma van de Europese Structuur- en Investeringsfondsen goedgekeurd voor Nederland. Dit maakt de weg vrij voor investeringen in innovatie en onderzoek, zoals voor gezond en actief ouder worden en een duurzame economie.

Nederland ligt goed op schema. We behoren tot de kopgroep van de Europese landen die een "OK stempel" van de Europese Commissie hebben gekregen.

Deze overheidsinvesteringen zullen ook private investeringen aanwakkeren. Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) krijgt hierbij bijvoorbeeld 113,6 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) programma. Europa betaalt 50%, de rest wordt door bedrijven en overheden in Nederland op tafel gelegd. Dit zal minstens 100 midden- en kleinbedrijven stimuleren en zo'n 50 miljoen euro aan private investeringen uitlokken.

De Nederlandse regio's worden ook in staat gesteld met partners buiten de landgrenzen samen te werken. Studenten en bedrijven worden binnen de overeengekomen slimme specialisaties in staat gesteld in Nederland ervaring op te doen. De EU gaat de kosten hiervan vergoeden. Ik verwacht dat Nederlandse topregio's zoals Brainport Eindhoven hier actief gebruik van gaan maken."