Radiocolumn December 2014: Drempels weg

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, January 5 2015, 1:24.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Nederland is bij uitstek een land dat met haar export en doorvoer profiteert van de interne markt binnen de Europese Unie. Volgens de Brabantse Europarlementariër Lambert van Nistelrooij kan het echter veel beter. De gewone burger zou de voordelen van het ene Europa meer moeten kunnen benutten. Om oplossingen te verzamelen organiseert hij op 30 januari in Oisterwijk een open bijeenkomst voor iedereen die over de grenzen zaken doet.

Het lappendeken aan nationale regelingen voor onder andere belastingen belemmert een gelijk speelveld in de EU. Na het succes van de landbouw wordt het hoog tijd, dat ook voor andere sectoren de interne markt wordt voltooid. Zo lopen internetondernemers nog tegen veel belemmeringen aan, als ze in andere landen hun diensten willen aanbieden.

Vaak kan het bedrijfsleven zelf met oplossingen komen, zoals een uniforme stekker voor het opladen van elektrische auto’s. Soms ligt de bal bij de overheid, zoals bij het maximeren van de tarieven voor internationaal bellen en internetten. Digitale technologie die via het Internet maar ook in de energiesector en gezondheidszorg wordt toegepast, opent nieuwe deuren. En zal zo naar verwachting zorgen voor zo’n 40% van de toekomstige banen.

Om drempels bij het internationaal zaken doen weg te nemen komt Brussel in april 2015 met een pakket aan voorstellen. Lambert van Nistelrooij heeft afgelopen maanden aan veel mensen gevraagd, waar zij zoal tegenaan lopen. Hun concrete ervaringen heeft hij gebundeld in het boek ‘Drempels Weg’, dat eind januari uitkomt. Iedereen die zijn of haar oplossingen wil aandragen, is op vrijdag 30 januari van harte welkom in de Leerfabriek in Oisterwijk. Opgave vooraf is gewenst via www.lambertvannistelrooij.nl.

Meer informatie: