1000 zweepslagen

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Friday, January 9 2015, 11:27.

Gisteren werd bekend dat de Saoedische blogger Raif Badawi vanaf vandaag zweepslagen zal ontvangen. Begin mei 2014 werd de blogger veroordeeld tot tien jaar cel, duizend zweepslagen (vijftig per week) en een boete van 1 miljoen rial (191 duizend euro) voor het beledigen van de islam. Dit soort straffen is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Daarom vraag ik samen met mijn collega van D66 om spoedige actie van Nederland en de EU:

1

Bent u bekend met het bericht van Amnesty International dat de Saoedische blogger Raif Badawi vanaf morgen zweepslagen zal ontvangen?

2

Herinnert u zich uw antwoorden op eerdere vragen over deze zaak van 29 september 2014?

3

Welke resultaten hebben de stappen die genomen zijn in EU-verband opgeleverd?

4

Bent u bereid een spoedige EU-demarche te bepleiten?

5

Kunt u aangeven in hoeverre de EU oproep aan Saoedi-Arabië om in dialoog te blijven over mensenrechten en over individuele gevallen resultaat heeft opgeleverd?

6

Bent u bereid, nu blijkt dat de inspanning in EU-verband om uitvoering van het vonnis te voorkomen niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, direct de Saoedische autoriteiten aan te spreken op deze specifieke zaak en op de repressieve maatregelen tegen mensenrechtenverdedigers in het algemeen?

7

Bent u bereid om een ultieme poging te wagen om uitvoering van dit vonnis te voorkomen?

8

Bent u, gezien de urgentie van de uitvoering van dit vonnis, bereid om op zeer korte termijn de beantwoording van deze vragen naar de Kamer te sturen?

Bron:

1

http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/saudi-arabia-commence-public-flogging-activist-sentenced-1000-lashes-2015-0