Werkbezoek Turkije - Main contents
Vorige week bracht ik mijn eerste werkbezoek aan Turkije als rapporteur namens het Europees Parlement. Daarbij had ik ontmoetingen met maatschappelijke organisaties, vakbond vertegenwoordigers, journalisten, mensenrechtenverdedigers, ministers en parlementariers. Bij de onderhandelingen over EU lidmaatschap staan de waarden centraal: eerbiediging van de rechtsstaat en democratie. Juist daarom gingen veel van mijn gesprekken over deze onderwerpen.
De Turkse politiek en samenleving zijn erg gepolitiseerd. Mijn verzoek aan de politieke partijen was dan ook om in ieder geval op een aantal terreinen de handen ineen te slaan en samen te werken. Dat geldt wat mij betreft zowel voor het EU toetredingsproces en de daarbij horende democratische hervormingen als voor het Koerdisch vredesproces. Dit zijn erg belangrijke onderwerpen voor de toekomst van het land. Binnen een half jaar gaan de Turken weer naar de stembus voor parlementaire verkiezingen. Een nieuwe grondwet is noodzakelijk om verder te democratiseren, maar dan wel het liefst op een inclusieve manier - met serieuze inspraak van de oppositie en het maatschappelijk middenveld.
Waar jarenlang de Koerden in Turkije werden achtergesteld en de terroristische organisatie PKK wapens en geweld gebruikte om hun rechten proberen af te dwingen, is er sinds een paar jaar een belangrijk vredesproces gaande. De Turkse president Erdogan en de PKK leider in gevangenschap Ocalan zijn de hoofdpersonen van dit proces dat er hopelijk toe zal leiden dat de Koerden meer rechten krijgen, decentraal bestuur wordt ingevoerd en de PKK strijders worden ontwapend en herintegreerd. Geen makkelijk, maar cruciaal proces.
Ook veel gesprekken gevoerd over de buitenlandpolitiek van Turkije. Ik heb mijn hoop uitgesproken dat er meer wordt samengewerkt op dit terrein in de toekomst. Turkije is een belangrijke speler in de regio en de situatie in de buurlanden is zeer ernstig. De oorlog in Syrie, de strijd tegen ISIS, het conflict tussen Rusland en Oekraine - allemaal onderwerpen waarbij het cruciaal is dat we goed samenwerken met Turkije.
Vier waardevolle dagen die mij de mogelijkheid gaven om veel gesprekken te voeren, nieuwe informatie op te doen - handig voor het schrijven van mijn voortgangrapport dat vanaf eind januari in het Europees Parlement zal worden besproken.
Naast afspraken in Istanboel en Ankara, ben ik ook in Gaziantep geweest om een Syrische vluchtelingenkamp te bezoeken. Zie daarover mijn aparte blog “honderdduizenden verhalen”.