Laat Leyla en Arif Yunus vrij!

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Wednesday, November 26 2014, 14:38.

‘Het leven van mijn ouders mag niet ten koste gaan van olie’. Dat is wat Dinara Yunusova mij vertelde toen ik haar gisteren sprak. Haar ouders, Leyla en Arif Yunus, zitten sinds een aantal maanden gevangen in Azerbaijan. Opgesloten door de regering omdat ze te kritisch zijn.

Haar vader is voor het laatst 2,5 week geleden gezien. Sindsdien heeft zijn advocaat geen teken van leven meer gekregen. Haar moeder, Leyla Yunus is een van de meest bekende mensenrechtenactivisten in het land. Niet alleen heeft het Europees Parlement de Azeri-overheid opgeroepen om haar meteen vrij te laten, ook is Leyla Yunus een van de finalisten voor de Europese mensenrechtenprijs.

Dinara Yunusova is deze week in het Europees Parlement om aandacht te vragen voor de verschrikkelijke situatie waar haar ouders zich in bevinden. Moeder Leyla is diabetespatiënte, maar medicijnen worden haar onthouden. De detentie-omstandigheden zijn onmenselijk. Haar gezondheidstoestand is inmiddels zo verslechterd dat er een groot risico is dat ze niet meer levend uit de cel komt als er niet heel snel iets veranderd aan de situatie.

Dinara heeft in 2009 politiek asiel gekregen in Nederland. Zij woont sindsdien in Amsterdam. Haar ouders waren ook welkom, maar besloten om hun werk in Azerbaijan door te zetten. Om te blijven vechten voor fundamentele vrijheden in een land dat al vele jaren autocratisch bestuurd wordt. Een land waar geen enkel kritisch geluid geduld wordt.

Het Europees Parlement probeert al sinds een aantal weken toegang te krijgen tot Leyla Yunus in de gevangenis. Vandaag meldde EP-voorzitter Martin Schulz dat de Azeri-autoriteiten hier geen toestemming voor geven. Dat is onacceptabel. En nog erger is als we nu Leyla en Arif Yunus, en de meer dan honderd andere politieke gevangenen, opgeven. Dat is namelijk precies waar de regering in Bakoe op zit te wachten.

Foto: Dinara Yunusova is deze week in het Europees Parlement om aandacht te vragen voor het lot van haar ouders. Ik sprak met haar.