Vragen over bevestiging OPCW dat in Syrië chloorgas is gebruikt

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Saturday, January 10 2015.

Schriftelijke vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het bericht dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens heeft bevestigd dat er chloorgas is gebruikt in Syrië (ingediend 10 januari 2015).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) voor het eerst heeft bevestigd dat er chloorgas is gebruikt in Syrië? 1)

Vraag 2

Is de regering, bijvoorbeeld op basis van haar lidmaatschap van de OPCW Executive Council, in het bezit van het betreffende rapport van de OPCW dat het gebruik van chloorgas zou bevestigen?

Vraag 3

Beschikt u over informatie over hoe de beslissing om dit OPCW-rapport, in tegenstelling tot voorgaande rapporten, nog niet openbaar te maken tot stand is gekomen en wat de motivatie daarvoor is?

Vraag 4

Het chloorgas zou zijn ingezet in drie dorpen die in handen zijn van de oppositie. 32 van de 37 getuigen zouden spreken over een helikopter boven het dorp ten tijde van de aanval. De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat alleen het regime gebruik maakt van helikopters. 2) Kunt u dat bevestigen?

Vraag 5

Ziet u deze informatie als bewijs dat het Syrische regime verantwoordelijk is voor de chloorgasaanval?

Vraag 6

Bent u het eens met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk dat het gebruik van chloorbommen, behalve in de OPWC, ook besproken dient te worden in de VN-Veiligheidsraad?

Vraag 7

Klopt het dat chloorgas niet tot de chemische wapens behoort die het Syrische regime moest aangeven en vernietigen na een sarin-gasaanval op 21 augustus 2013 in Ghouta?

Vraag 8

Bent u van mening dat het gebruik van chloorbommen veroordeeld kan worden op basis van de VN-Resolutie 2118 uit 2013 die bepaalt dat het gebruik van chemische wapens een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid vormt?