Nederlandse militairen standby voor NAVO

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, January 14 2015.

Sinds vandaag staan Nederlandse militairen klaar om in actie te komen bij Russische agressie aan de oostgrens van het NAVO-grondgebied. In totaal gaat het om 2765 Nederlanders, die gelegerd blijven op hun eigen kazerne.

Ook het Nederlands-Duitse legerkorps in Münster is komend jaar onderdeel van de snelle reactiemacht van de NAVO. De militairen blijven gelegerd op hun eigen kazerne. Ze komen pas in actie als de NAVO vraagt om bescherming van het territorium.

Als het spannend wordt in Oekraïne, Estland of Polen, is het nog maar de vraag of de NAVO-reactiemacht snel genoeg kan optreden en dus afschrikwekkend genoeg is, erkennen ook parlementariërs zelf. 'Het is nog een beetje een lege vuist', zegt VVD'er Han ten Broeke. Hij was in december tevens delegatieleider van het Nederlandse parlement op de NAVO Assemblee. Voor het succesvol en snel inzetten van de NAVO-reactiemacht is politieke wil nodig en moeten nationale parlementen een deel van hun soevereiniteit opgeven. Ten Broeke: 'Dat ligt heel gevoelig. Het Nederlandse parlement wil zelf ook graag betrokken worden bij een besluit om militairen uit te zenden naar een gevaarlijk gebied.'

Lees het hele artikel op VK.nk