Straatsburg deze week: 12 t/m 15 januari

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, January 16 2015, 1:26.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Speech van Schulz over Charlie Hebdo

Op maandag was ik aanwezig bij de indrukwekkende speech over de gebeurtenissen omtrent de aanslag op Charlie Hebdo van de President van het Europees Parlement, Martin Schulz. Tijdens deze speech had ik een bordje met Je suis Charlie voor me staan, net als alle andere Europarlementariërs. Schulz begon zijn speech met het opnoemen van de namen van de overledenen, gevolgd door een minuut stilte. Allereerst heeft Schulz namens het Europees Parlement zijn medeleven betuigt aan de familie en vrienden van de overledenen. Schulz noemde de aanslag op Charlie Hebdo een aanslag op de vrijheid van meningsuiting en op onze vrijheid in het algemeen. Ik was het volledig eens met President Schulz toen hij zei dat we ons niet door angst moeten laten leiden en onze fundamentele waarden laten gaan. We moeten waarden als persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, tolerantie en wederzijds respect verdedigen, aldus Schulz. President Schulz eindigde zijn speech met een quote van de voormalige Noorse Premier: We zullen terreur antwoorden met meer democratie, meer openheid en tolerantie.

Voor de volledige speech van President Schulz klik hier (Engelstalig)

Het Juncker Investeringsplan

Op dinsdag heb ik verschillende bijeenkomsten bijgewoond waarin gesproken werd over het Juncker Investeringsplan. Een belangrijk onderwerp, mede in het kader van de Europese Structuur en Investeringsfondsen waar ik me veel mee bezig heb gehouden. Het Investeringsplan bestaat globaal uit drie onderdelen. (1) investeringsfinanciering mobiliseren, (2) projecten en investeringen steunen die betrekking hebben op belangrijke gebieden als onderwijs, infrastructuur, onderwijs en innovatie (pipeline projecten), waardoor geld in de reële economie terecht komt, en (3) een verdieping van de interne markt door het wegnemen van hindernissen.

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen heeft een startkapitaal van 21 miljard euro, waarvan een deel uit het EU Budget komt en een deel van de Europese Investeringsbank. De Commissie hoopt vanuit dit startkapitaal investeringen aan te trekken ter hoogte van 315 miljard euro.

De komende tijd is het aan het Europees Parlement en de Raad om te beslissen over het voorgestelde Juncker Investeringsplan. Naar verwachting wordt het investeringsplan in de mini plenaire zitting van 28 januari gepresenteerd.

Voor een overzicht van de opmerkingen van Vice-President Katainen over het Juncker Investeringsplan klik hier (Engelstalig)

Noord-Brabant leidt EU impuls voor gezonder leven

Op woensdag heb ik een persbericht uitgestuurd waarin ik aandacht vraag voor het nieuwe Health KIC. KIC staat voor Knowledge and Innovation Community. De Knowledge and Innovation Communities zijn erop gericht Europa innovatiever te maken om zo een betere concurrentiepositie te creëren. Het consortium InnoLife, bestaande uit 144 Europese bedrijven en instellingen, waarvan de TU Eindhoven één van de hoofdpartners is, is door de EU uitgekozen om zich bezig te gaan houden met KIC Health. InnoLife ontvangt 400 miljoen euro uit een EU innovatiefonds. Dit is ongeveer een kwart van de totale kosten van de projecten die tot 2020 plaats zullen vinden. Het idee is om innovatieve projecten te gaan ontwikkelen gericht op een gezondere levensstijl en een betere gezondheidszorg. Ik vind het goed om te zien dat de kennis en knowhow van de provincie Brabant op deze manier goed wordt benut.