Illegaal Turks handelen voor Cypriotische kust

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Tuesday, January 20 2015, 13:58.

Vorige week bespraken we in de Tweede Kamer een mogelijk EU-lidmaatschap voor Turkije. Dat lidmaatschap is nog heel ver weg, want het land toont veel te weinig respect voor belangrijke zaken als bijvoorbeeld de persvrijheid. Ook speelt een langdurig conflict met Cyprus, waar Turkije een deel van bezet houdt. Onlangs werd duidelijk dat Turkije onderzoek doet in de kuststrook van Cyprus. Het VN-zeerechtverdrag stelt duidelijk dat Turkije dit helemaal niet mag doen. Ik sprak daar de minister op aan tijdens het debat vorige week, maar die weigerde stelling te nemen. Dat vind ik een vreemde zaak. Daarom heb ik, samen met mijn collega van de VVD, onderstaande vragen gesteld:

1

Herinnert u uw uitlating dat u het moeilijk te beoordelen vindt of het seismisch onderzoek van Turkije in de exclusieve economische zone van Cyprus legaal of illegaal is? 1)

2

Kunt u aangeven wat het doel en de reikwijdte is van het seismisch onderzoek van Turkije?

3

Is het juist dat het VN-zeerechtverdrag stelt dat een staat het soevereine recht heeft onderzoek te doen in de eigen exclusieve economische zone? 2) Indien ja, moet de conclusie dan niet zijn dat het onderzoek door Turkije illegaal is? Kunt u uw antwoord toelichten?

4

Bent u bereid dit Turkse handelen als illegaal te veroordelen? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1

Dertigledendebat over de uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken met betrekking tot een mogelijk EU-lidmaatschap voor Turkije, http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/detail?vj=2014-2015&nr=42&version=2, 15 januari 2014.

2

UNCLOS, http://www.un.org/depts/los/convention_agreements/texts/unclos/part5.htm, Article 56, 1a.