Weblog week 5 - 2015 - Main contents
Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer op ons verzoek over de bio-industrie. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet kiest voor verdere groei van de veestapel, ondanks de schadelijke effecten op dierenwelzijn, voedselveiligheid, natuur en milieu. Tijdens het debat heb ik betoogd dat inkrimping van de Nederlandse veestapel en inzet op regionalisering de enige oplossingen zijn voor deze problemen. Ik heb het kabinet opgeroepen dit te onderzoeken.
Nederland houdt het grootste aantal landbouwdieren per oppervlakte ter wereld. De dieren leven op elkaar gepropt in stallen zonder daglicht. Door hoge stress en lage weerstand worden ze ziek. Zieke dieren en zoönosen (een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen) vormen een risico voor de volksgezondheid. Ook heeft de 4.000 kilo mest die de veehouderij jaarlijks per Nederlander produceert een zeer schadelijke effect op de natuur en het milieu.
Gelukkig zie je in Nederland de weerstand tegen de megalomane vee-industrie wel groeien. Deze week lanceerde bijvoorbeeld het Wereld Natuur Fonds een campagne samen met de Nederlandse bank de Rabobank en FrieslandCampina (zeer grote melkproducent) een campagne om boeren meer in harmonie met de natuur te laten werken. Ook de burger geeft steeds vaker aan de koeien in de wei te willen zien staan en streek- en seizoensgebonden producten in de supermarkt te willen vinden. We kunnen dus constateren dat de politiek hopeloos achterloopt...
Dieren horen niet thuis in het circus! Gelukkig gaat het verbod op wilde zoogdieren in het circus in september van dit jaar in. Maar dit verbod gaat wat ons betreft niet ver genoeg. Mijn collega Esther Ouwehand heeft het kabinet opgeroepen om het verbod uit te breiden met andere grote zoogdieren, reptielen en vogels en zich daarnaast ook te bezinnen op het gebruik van zeezoogdieren in het dolfinarium.
Goed nieuws! De minister van Economisch Zaken heeft naar aanleiding van onze motie aangegeven in gesprek te gaan met winkeliers om de grootschalige energieverspilling door openstaande winkeldeuren aan te pakken. Veel winkels houden hun deuren tijdens openingstijden standaard open, ook in de winter. Daarmee stoken veel winkeliers voor de straat. Als zij kiezen voor systemen waarbij de deuren dichtgaan als er geen klanten in- of uitlopen, kunnen ze maar liefst 40% besparen op energie. Dat is winst voor de portemonnee én het klimaat.
Dan nog nieuws uit Europa. Groot-Brittanië wil tienduizenden grijze eekhoorns laten doden, gefinancierd met Europees belastinggeld. ‘Een wrede en nutteloze klopjacht’ noemt onze Europarlementariër Anja Hazekamp het plan. Landeigenaren die in aanmerking willen komen voor EU-subsidie, zouden onder nieuwe regels worden verplicht het dier te bestrijden. Anja heeft de Europese Commissie in schriftelijke vragen verzocht om de subsidieaanvraag van Groot-Brittannië af te keuren. Doel van het Britse plan is om een inheemse soort, de rode eekhoorn, te beschermen tegen de grijze nieuwkomer. Uit onderzoeken blijkt echter keer op keer dat zulke dodingscampagnes nauwelijks effect hebben op de eekhoornpopulaties, zowel de grijze als de rode. De rode eekhoorns hebben vooral te lijden van verlies van geschikte leefgebieden door ontbossing, vervuiling en klimaatverandering. Het bestrijden van de grijze eekhoorn zet geen zoden aan de dijk en heeft alleen maar veel dierenleed tot gevolg.
Afgelopen week werd bekend dat 2014 wereldwijd het warmste jaar ooit was. Om 2015 niet het record van 2014 te laten verbreken moeten we nu nog actie ondernemen om te consequenties daarvan te lijf te kunnen gaan.
Verder zijn we druk bezig met de Provinciale en Waterschapsverkiezingen die eraan komen. Aankomende weken starten we in veel provincies onze campagne. Over onze speerpunten en acties vertel ik binnenkort meer.
Tot volgende week!