Verlaging pensioenpremies zou 2,8 miljard extra belasting opleveren. Niet dus - Main contents
Dit kabinet wilde fors bezuinigen. De grootste bezuiniging vond plaats bij de pensioenen en moest 2,8 miljard euro opleveren in 2017.
De regering verlaagde namelijk de maximale opbouw van pensioenen van 2,15% middelloon naar 1,875%. dat lijkt misschien weinig maar is een verlaging van 13% in alle nieuwe pensioenopbouw.
En boven de 100.000 euro mag je helemaal geen pensioen meer opbouwen onder de omkeerregeling.
Die 2,8 miljard moest binnenkomen, doordat de pensioenpremies met ongeveer 5 tot 6 miljard zouden dalen. Die zouden mensen dan netto krijgen uitbetaald krijgen. En zoals u weet is het belastingpercentage voor veel mensen 42% of 52%. Ook zouden mensen lagere toeslagen krijgen, omdat hun netto besteedbaar inkomen hoger zou zijn.
Wij waarschuwden al: dit is een vorm van jezelf rijk rekenen en dat blijkt ook nu: d premies lijken nauwelijks te dalen en wanneer ze dalen komen ze niet in het netto inkomen terecht, maar blijft ten minste een deel van de winst bij de werkgever. De beoogde effecten blijven dus uit: geen echt koopkrachtstijging en geen extra belastinginkomsten. Wel wordt de opbouw met maximum 13% verlaagd.
Daarom stellen we vandaag de vragen aan de regering: hoeveel levert dit op en hoe groot is het gat dat ontstaat doordat de grootste bezuinigingsoperatie nu gewoon de beoogde effecten heeft, omdat er gewoon onduidelijke afspraken gemaakt zijn.
Vragen van het lid Omtzigt aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Financiën naar aanleiding van het bericht ‘Geëiste premiedaling komt van niet van de grond’ (FD, 27 januari 2015)
-
1)Heeft u kennisgenomen van het bericht ‘Geëiste premiedaling komt van niet van de grond’ (FD, 27 januari 2015)
-
2)Welke acties gaat u ondernemen om ervoor te zorgen dat de voordelen van een lagere pensioenopbouw niet als voordeel bij werkgevers, maar als voordeel bij werknemers terecht komt?
-
3)Kunt u voor de 10 grootste bedrijfstakpensioenfondsen en de 10 grootste ondernemingspensioenfondsen aangeven hoe de premie en het premievolume zich ontwikkeld hebben tussen 2014 en 2015?
-
4)Hoe hoog was het totale premievolume voor pensioenen waar rekening is mee gehouden in 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017 bij het opstellen van het regeerakkoord?
-
5)Hoe is de meest recente raming van het premievolume in 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017?
-
6)Kunt u aangeven of de beoogde opbrengst van het verlagen van de pensioenopbouw á €2,8 miljard - de grootste bezuiniging van het hele regeerakkoord “Bruggen Slaan” in 2017 nog gaat halen? Zo ja, waar baseert u dit op? Zo nee, hoe gaat u dit gaat oplossen?
-
7)Kunt u aangeven hoeveel mensen in de raming gebruik zouden maken van het nettopensioen en hoeveel mensen in 2015 gebruik gaan maken van het nettopensioen? Welke budgettaire gevolgen heeft het dat veel minder mensen gebruik zullen maken van deze mogelijkheid
-
8)Hoeveel pensioenregelingen zijn niet tijdig aangepast op dit moment en dus fiscaal bovenmatig? Hoeveel mensen zullen dit jaar geconfronteerd worden met een naheffing over hun hele pensioenpremie omdat de regeling niet tijdig is aangepast?