CDA: EU moet regionaal beleid verbeteren

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, February 5 2015, 1:37.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

De miljarden voor het Europese Cohesiebeleid moeten beter worden besteed. De projecten om vooral armere regio's te helpen, lopen nu vaak vast. Lambert van Nistelrooij, CDA-Europarlementslid, heeft dat woensdag gezegd bij de opening van een hoorzitting hierover in het Europarlement.

Veel projectprogramma's moeten nu te lang wachten op goedkeuring en betaling. Dat moet beter, vindt Van Nistelrooij.

Met het beleid is van 2014-2020 circa 351,8 miljard euro gemoeid. Het Cohesiebeleid is sinds de economische crisis nog een van de weinige bronnen van investeringen in veel armere EU-landen. Het goedkope geld van de ECB komt immers niet bij de bedrijven terecht. Daarom zijn de EU-regiofondsen extra belangrijk. Dankzij het programma zijn al circa 600.000 banen gecreëerd tussen 2007 en 2013, aldus onderzoek.

Desondanks groeiden sinds 2008 de verschillen tussen de EU-landen. Armere landen werden veelal armer en verloren concurrentiekracht binnen de EU.

"De komende jaren moeten we investeren in slimme en duurzame groei. Wij willen meer grensoverschrijdende samenwerking en afstemming met het nieuwe Juncker-investeringsprogramma van de Europese Commissie", aldus Van Nistelrooij.

Joost van Iersel (namens het Europees Sociaal- en Economisch Comité) toonde zich groot voorstander van sterke regio's en steden. Wel vroeg hij bij de hoorzitting aandacht voor MKB. "De MKB-ondernemers hebben geen echte stem in Brussel, want ze zijn altijd aan het werk. Maar het zijn wel de bedrijven waar de meeste banen ontstaan!"

Professor Philip McCann van de Rijksuniversiteit Groningen vertelde dat het Europese Cohesiebeleid wereldwijd veel belangstelling trekt. Tot in Australië en Nieuw-Zeeland wordt het herstelbeleid in de EU op de voet gevolgd.

++++

Meer informatie:

Lambert van Nistelrooij, 0032 228 47434 en lambert.vannistelrooij@ep.europa.eu