Steun voor versnelde aanpak jeugdwerkloosheid

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, February 4 2015, 4:25.

Ik steun het voorstel van Eurocommissaris Thyssen om versneld één miljard euro beschikbaar te stellen voor de aanpak van jeugdwerkloosheid in de zwaarst getroffen regio’s.

Lidstaten zijn nu gedwongen om voorrang te geven aan het aflossen van schulden om hun begrotingen op orde te brengen. Daardoor zijn er vrijwel geen middelen om een start te maken met het uitvoeren van de plannen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Door nu één miljard (van de 6 miljard) euro als vooruitbetaling beschikbaar te stellen, kan er wél een begin worden gemaakt met die plannen.

Maar dit is niet voldoende.

Het investeringsplan van de Europese Commissie, dat nu nog in de steigers staat, zal hierbij een grotere rol moeten spelen. Bij het beoordelen van projecten zal per lidstaat goed moeten worden gekeken hoeveel banen deze opleveren ook voor de middellange termijn. Terecht heeft de Internationale Arbeidsorganisatie ILO hier voor gepleit. Het moet gaan om duurzame banen met een eerlijk loon en fatsoenlijke werkomstandigheden.

Door de crisis heeft de jeugdwerkloosheid inmiddels duizelingwekkende proporties aangenomen. In landen als Spanje en Griekenland is meer dan de helft van de jongeren werkloos. Uitgerekend van deze jongeren verwachten wij dat zij Europa uitbouwen tot een concurrerende kenniseconomie, zoals vastgelegd in de Europa 2020 strategie. Daarom hebben alle jongeren onze steun keihard nodig.