Vormt IS of Poetin de grootste bedreiging voor de westerse wereld?

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, February 9 2015.

RONDVRAAG Volgens Arnon Grunberg hebben de powers that be tijdens de veiligheidsconferentie van afgelopen weekend besloten dat het om Poetin gaat, niet om IS. Terecht?

Han ten Broeke, VVD-Kamerlid:

‘Ik ben het niet zo heel vaak eens met Grunberg, maar nu wel. De grootste uitdaging voor 2015 is: hoe om te gaan met Rusland. In 2014 werd mij dezelfde vraag gesteld en toen was mijn antwoord nog: IS, vanwege haar snelle opmars die de kaart van het Midden-Oosten opnieuw leek te trekken en de regio in brand zette.

IS een beschavingsvijand, die knaagt aan onze existentiële wortels. Het voert een strijd met onze beschaving die wij niet zoeken, maar ook niet uit de weg kunnen gaan.

Maar Rusland ontpopt zich als tegenstander die veel lastiger te bestrijden is. Omdat Rusland zowel deel uitmaakt van het internationale systeem en tegelijkertijd probeert dat systeem onderuit te halen, door landjepik en asymmetrische oorlogvoering aan de oostgrenzen van Europa. Een militaire strijd moet koste wat het kost vermeden worden. Zie het diplomatieke nood-offensief van kanselier Merkel.

Onze benadering zal moeten bestaan uit een moeilijke mix van meer Navo-troepen naar de Baltische landen, de vuist van de economische sancties en de uitgestoken hand.

De snelle uitbreiding van de Navo is een reden voor Poetins reactie, maar een Oekraïens Navo-lidmaatschap was voor de VVD nicht im frage. Het doel van de vorige winter was geen Navo of EU-lidmaatschap, maar een vrijhandelsovereenkomst. Ik was niet van plan me daarvoor te excuseren.'

Lees hier het hele artikel

Foto: De Duitse bondskanselier Angela Merkel (L) en president Francois Hollande (R) van Frankrijk in het Kremlin in Moskou voor besprekingen met de Russische president Vladimir Poetin. © EPA