Straatsburg deze week 9 t/m 12 februari

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, February 12 2015, 1:23.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Ageing Intergroep van start

Op woensdag 11 februari vond in het Europees Parlement in Straatsburg de eerste bijeenkomst plaats van de Intergroup 'Active Ageing, Intergenerational Solidarity and Family Policies'. Ik ben binnen deze intergroup lid van de subgroep Active Ageing (actief ouder worden). De intergroup houdt zich bezig met allerlei vraagstukken op het gebied van de vergrijzing, waaronder leeftijdsdiscriminatie, gezondheid en mantelzorg. Technologie speelt bij actief ouder worden een erg belangrijke rol, bijvoorbeeld bij het zelfstandig kunnen wonen. De focus moet liggen op pro-actief beleid. Ik zal me binnen de intergroep inzetten voor het stimuleren van innovatie en technologische ontwikkelingen op het gebied van actief ouder worden.

Verlenging mandaat Internet Governance Forum: open multi-stakeholder benadering behouden

Op woensdag 11 februari heeft het Europees Parlement in Straatsburg de Verenigde Naties gevraagd om de verlenging van het mandaat van het Internet Governance Forum (IGF). Het Internet Governance Forum is een initiatief van de Verenigde Naties. Ieder jaar komen belanghebbenden, ngo's en politici vanuit de hele wereld bijeen om zaken als technologie standaarden, toegang tot het internet voor iedereen en het beheer van het internet te bespreken. Van groot belang hierbij is het belang van de brede multi-stakeholder benadering: behalve regeringen zitten belangengroepen en ngo's van overal ter wereld aan tafel. In mijn inbreng tijdens het parlementair debat hierover op maandag 11 februari heb ik gewezen op het belang ook vertegenwoordigers uit derde wereldlanden hierbij te betrekken. Tijdens eerdere bijeenkomsten van het IFG, waar ik namens het Europees Parlement een bijdrage mocht leveren, bleek dit tot nut toe één van de verbeterpunten.

Voor mijn speech tijdens het debat klik hier (19:07)

Voor de resolutie waarin het parlement vraagt om verlenging van het mandaat klik hier (Engels)

Regi rapporteurschap op het Juncker plan

Deze week heeft de Commissie Regionaal Beleid van het Europees Parlement mij gevraagd rapporteur te worden op het Juncker Investeringsplan. Het is van groot belang ervoor te zorgen dat het Juncker plan maximaal inzet op de groei van de reële economie. De komende jaren gaat Europa behalve via het Juncker plan ook via de Europese Structuur en Investeringsfondsen investeren in slimme, duurzame en groene groei. In die context moeten we zorgen dat er voldoende synergie is tussen de Europese Structuur en Investeringsfondsen en het Juncker Investeringsplan.