Poetin is de grote winnaar van het akkoord over Oekraïne

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, February 13 2015.

In de uitzending reageert Tweede Kamerlid Han ten Broeke van de VVD op de stelling. Tevens reactie van Vita de Geus - Kovalenko. Zij woont in Nederland, maar komt uit Oekraïne.

Na 16 uur onderhandelen kwam er gisteren dan eindelijk het verlossende woord: er is een akkoord over de situatie in Oost-Oekraïne. Dat akkoord bestaat uit 15 punten. Eén van de belangrijkste is dat er na dit weekend een staakt-het-vuren ingaat. Maar het nieuwe bestand geeft vooral de machtsverhouding goed weer.

Zo moeten de rebellen zich erbij neerleggen dat hun gebied officieel deel blijft uitmaken van Oekraïne, maar Kiev zal daarin de praktijk niks meer te zeggen hebben. In het akkoord staat ook dat de Oekraïense regering weer de controle krijgt over de grens met Rusland, maar dat moet in overleg met de rebellen gebeuren. Opvallend uit het akkoord is ook nog dat er een amnestiewet moet komen zodat dat mensen niet vervolgd kunnen voor misdaden die de afgelopen tijd in het gebied zijn gepleegd.

Betekent dit akkoord een bevestiging van de deling van Oekraïne in Oost en West en dat daarmee vooral Poetin zijn zin heeft gekregen? Of is het akkoord een stap in de goede richting en is er weer hoop op een duurzame oplossing?

Foto: Han bij studio RTV Oost voor Stand.nl over deal Minsk. "Putin grote overwinnaar?"

De uitzending kunt u hier terugluisteren

Stand.nl