50PLUS wil aandacht voor oudere werkloze

Source: H.C.M. (Henk) Krol i, published on Friday, February 13 2015.

Schriftelijke vragen van het lid Krol (50PLUS) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inzake het artikel “CBS: Werkgelegenheid trekt aan”, gepubliceerd op de website dd. 13 februari 2015.

  • 1. 
    Bent u bekend met het bericht “CBS: Werkgelegenheid trekt aan”, gepubliceerd op de website dd. 13 februari 2015?
  • 2. 
    Hoe beoordeelt u de conclusie van het CBS dat de daling van het aantal werklozen met 30 000 vrijwel geheel voor rekening kwam van 45-minners, tezamen met de conclusie dat de werkloosheid onder 45-plussers juist hoger was dan in dezelfde periode een jaar eerder?
  • 3. 
    Hoe beoordeelt u het bericht dat tegenover de afname van kortdurende werkloosheid, de langdurige werkloosheid juist is toegenomen? En hoe beoordeelt u daarbij het bericht dat in het laatste kwartaal van 2014 ruim 60% van de werkloze 45-plussers langdurig werkloos was?
  • 4. 
    De beroepsbevolking is in het laatste kwartaal gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het kabinet heeft de wens om de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd in te voeren. Bent u het eens met 50PLUS dat het invoeren van deze wet de beroepsbevolking zal doen toenemen, en dat de stijging geheel uit oudere werknemers zal bestaan?
  • 5. 
    Acht u deze stijging wenselijk in het licht van de CBS-conclusie dat de banengroei vrijwel geheel ten goede kwam aan 45-minners op de arbeidsmarkt? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    Bent u bereid om de looptijd van het Actieplan50pluswerkt te verlengen en het budget ervan te verhogen, als de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd wordt aangenomen en het aantal oudere werknemers op de arbeidsmarkt dus zal toenemen? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 7. 
    Denkt u in het licht van de CBS-conclusies genoemd in vraag 2 en 3dat het Actieplan, de Wet Werken na de AOW-gerechtigde leeftijden ander beleid gericht op arbeidsdeelname van 50-plussersvoldoende krachtig en intensief is om meer 50-plussers aan het werk te krijgen, én het potentieel groeiende arbeidsmarktaanbod van deze groep te bedienen, zonder dat er verdringing plaatsvindt?Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 8. 
    Kunt u aangegeven welke toename van het arbeidsmarktpotentieel van ouderen in de komende decennia te verwachten is, als gevolg van de (versnelde) verhoging van de AOW-leeftijd? Welke economische groei is naar verwachting minimaal nodig om dit groeiende arbeidsmarktpotentieel ook daadwerkelijk goed te kunnen accommoderen op de arbeidsmarkt?
  • 9. 
    In uw brief dd. 10 februari 2015 () geeft u aan dat er geen gegevens over werkloosheid onder 55-65-jarigen in de grafiek zijn weergegeven, omdat het CBS deze gegevens niet bijhoudt. Bent u het met 50PLUS eens dat het wel van belang is deze gegevens te monitoren, ook om de effectiviteit van het genoemde Actieplan (mede) te kunnen beoordelen? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 10. 
    In de Arbeidsmarktmonitor 2014 (gedateerd oktober 2014) staan op pagina 22 twee tabellen, waarin in- en uitstroomcijfers inzake de WW worden weergegeven, op basis van leeftijdscohorten. Hierin worden gegevens weergegeven van de groep 55-65-jarigen. De gegevens komen van het UWV en zijn dus wel degelijk beschikbaar. Bent u bereid om de specifieke gegevens van deze groep voortaan actief te betrekken bij voortgangsrapportages van de aanpak werkloosheid? Kunt u uw antwoord toelichten?

*