Weblog week 9 - 2015

Source: M.L. (Marianne) Thieme i, published on Monday, February 23 2015.

De herkomst van vlees dat verwerkt is in producten zoals lasagnes, knakworsten en pizza’s moet duidelijk op het etiket komen te staan. Hiervoor pleitte onze partij in het Europees Parlement en een meerderheid heeft voor gestemd! Op etiketten moet de plaats van geboorte, opgroei en slacht van de dieren die in het product zijn verwerkt vermeld worden. Zo’n herkomstlabel geeft de consument duidelijkheid en maakt de vele lange diertransporten zichtbaar. Van een big dat geboren werd in Nederland en geslacht is in Italië, is meteen duidelijk dat het een lange lijdensweg heeft afgelegd nog vóór de big in het slachthuis belandde. Vleeseters krijgen zo de keuze om ‘nee’ te zeggen tegen absurd lange diertransporten en de keuze voor streekproducten wordt makkelijker gemaakt. Bovendien zorgt een herkomstetiket ervoor dat vleesfraude beter traceerbaar wordt.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Afgelopen week ging een infographic rond op Twitter waarin je gezondheidsrisico’s in perspectief worden weergegeven. Roken stond bovenaan het lijstje met doodsoorzaken. Opvallend was dat verscheidene gezondheidsrisico’s zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, obesitas en het eten van te weinig groente en fruit veel hoger scoorden dan zaken als verkeersongelukken, oorlog en drugsgebruik. Ik vind dit erg zorgelijk, vooral nu het nieuwe vrijhandelsverdrag TTIP er dreigt te komen. Het doel van dit vrijhandelsverdrag is om handel tussen de Verenigde Staten en Europa makkelijker te maken. Hierdoor dreigt de import van ongezond, verwerkt voedsel sterk toe te nemen. Het Institute for Agriculture and Trade Policy geeft hier 10 redenen waarom TTIP slecht gaat zijn voor ons voedsel.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

De illegale handel in berberapen moet worden aangepakt! Elk jaar worden in Marokko naar schatting 200 berberapen uit het wild gevangen, om in Europa verkocht te worden als huisdier. Terwijl deze apen met uitsterven bedreigd zijn en volstrekt ongeschikt zijn om als huisdier te houden. Ze worden uiteindelijk vaak gedumpt bij opvangcentra die de toestroom nauwelijks aankunnen. Als er niets ondernomen wordt zal dit schattig ogende aapje binnen vijftien a twintig jaar uitgestorven zijn, verwachten experts. De Partij voor de Dieren roept de Europese Commissie op om samen met Europese landen te onderzoeken hoe de illegale handel in berberapen kan worden aangepakt. Onze oproep krijgt gelukkig brede steun: hij is ondertekend door parlementsleden van alle politieke groepen in het Europees Parlement.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Marianne Thieme

Dolfinarium-eigenaar Aspro Parks wordt verdacht van dierenmishandeling. In dit undercover gemaakte filmpje is te zien hoe een trainer een dolfijn voortdurend uitscheldt en fysiek mishandelt. Dolfinaria beroven dieren van hun vrijheid met als enige doel ze aan mensen te tonen en kunstjes te laten doen. De leefruimte is veel te klein voor hun natuurlijke trekgedrag door de oceaan. Ernstige welzijnsproblemen zoals apathisch en agressief gedrag, stress, abnormaal moederzorggedrag voor de pasgeborenen en een verlaagde weerstand komen veelvuldig voor onder dieren in een dolfinarium. Ik vind dat dolfinaria toe zijn aan een nieuwe doelstelling. In plaats van het vermaak van mensen moet tijdelijke opvang van noodlijdende in het wild levende dieren centraal staan.

Interessant: in deze infographic op de website van The Economist is te zien waar het meeste plastic dat de oceanen vervuilt vandaan komt.

Tot volgende week!

Groeten, Marianne