Radiocolumn februari 2015: Nederland zwart of groen?

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, February 23 2015, 1:50.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Onlangs kwam naar buiten dat de Nederlandse energiecentrales vorig jaar 36% meer steenkool verstookten dan in 2013. Een ontwikkeling die opvalt, omdat in de meeste andere Europese landen juist sprake is van een daling. Maar ook is het een ontwikkeling, die ingaat tegen de trend naar groenere en schonere energie. Ik vraag me dan ook af, of we hiermee in Nederland kiezen voor een andere weg.

Oorzaak van dit zwarte scenario is de wereldmarkt voor fossiele brandstoffen. Door de crisis is de vraag naar olie, gas en andere brandstoffen sterk gedaald en zijn de prijzen gekelderd. De belangrijkste olieleveranciers houden hun productie juist hoog, zodat de economie in hun regio kan blijven groeien. Ze beconcurreren zo ook de Verenigde Staten, die de laatste jaren door het winnen van schaliegas zelfvoorzienend zijn geworden voor hun eigen gasbehoefte.

Ik zie dit als een ontwikkeling die door de wereldmarkt wordt gedicteerd. Samen met olie en gas is ook steenkool goedkoper geworden. De energiereuzen zijn onderling in een zware concurrentieslag gewikkeld. Dit dwingt hen te kiezen voor de goedkoopste brandstoffen. Het gevolg is wel dat gloednieuwe, moderne en schonere gasgestookte centrales worden stilgezet. De moderne kolencentrales op de Tweede Maasvlakte en in Delfzijl draaien echter op volle capaciteit.

Wat is het beeld voor de komende jaren? De koers van meer groen is goed, ook al is de tegenwind sterker dan verwacht. Ik kies niet voor een andere koers, maar zet sterker in op het principe ‘de vervuiler betaalt’. Niet de prijs op de wereldmarkt, maar de bijdrage aan een duurzamer en innovatiever Nederland moet bepalen, waar we voor kiezen: zwart of groen?