Dankzij D66 ambitieuze reparatie emissiehandelssysteem

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Tuesday, February 24 2015.

Na jaren van tijdelijke oplossingen heeft het Europees Parlement, mede dankzij forse inzet van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, vandaag ingestemd met een stevige, meer structurele reparatie van het Europees emissiehandelssysteem. Dankzij de steun voor voorstellen van Gerbrandy is het voorstel van de Europese Commissie veel ambitieuzer geworden. “Het belangrijkste Europese klimaatinstrument lijkt gered. Met het nieuwe mechanisme kan de CO2-markt zich stabiliseren en zal de CO2-prijs langzaam toenemen zodat investeren in schone alternatieven weer beloond wordt", aldus de D66'er.

Balans op de markt

Het nieuwe marktstabiliteitsreserve (MSR) moet structurele fouten uit het emissiehandelssysteem halen en de CO2-markt weer in balans brengen. “Zolang er teveel CO2-rechten op de markt zijn, blijft de CO2-prijs laag en is vervuilen goedkoper dan investeren in schone technologie. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Het slecht werkende systeem kost ons alleen maar geld, want, hoe sneller we naar een CO2-vrije economie omschakelen, des te lager zullen op langere termijn de kosten zijn”, aldus Gerbrandy.

Marktstabiliteitsreserve

Om het gigantische overschot aan emissierechten op de Europese CO2-markt terug te dringen zullen de komende jaren emissierechten in een marktstabiliteitsreserve worden geplaatst. Zolang er te veel rechten op de markt zijn zal 12% van dit overschot via een vaste formule in een reserve worden gezet. Wanneer er echter schaarste op de markt komt zullen de rechten weer terugkeren. Gerbrandy is teleurgesteld dat het mechanisme niet meteen van start gaat, maar is tevreden dat allerlei rechten die in 2019 en 2020 op de markt zouden komen direct in de reserve worden geplaatst. Op basis van de uitkomst van de stemming vandaag in de Milieucommissie gaan de onderhandelingen met de lidstaten van start.